Veertig jaar geleden liet Brigitte Bardot de filmwereld definitief achter zich. Vanaf dat moment besloot ze al haar energie te steken in haar geliefde huisdieren.

clock update

Deze documentaire is zaterdag 24 augustus om 10:35 te zien op NPO 2, daarna is deze uitzending hier terug te kijken.

De documentaire Brigitte Bardot – The Misunderstood is een reis door het leven van Brigitte Bardot. De regisseur verkent de mythe Bardot met behulp van niet eerder naar buiten gebrachte privéfoto’s en -films uit haar jeugd, evenals via de foto’s en films die van haar gemaakt werden in haar hoogtijdagen als actrice en sekssymbool.

Bardot blikt liever niet terug 

Oorspronkelijk zou Bardot in de film zélf commentaar geven op het beeldmateriaal, maar daarvan zag ze uiteindelijk af: ze voelde zich te ver verwijderd van het glamoureuze icoon dat ze ooit was en kon het niet meer opbrengen erop terug te blikken. Bij wijze van compromis kreeg David Teboul wél exclusieve toegang tot ‘La Madrague’, de villa van Bardot in Saint Tropez. Dat wil zeggen: in afwezigheid van de ex-diva.

Daar trof hij een sinds de jaren zestig vrijwel onveranderd interieur, dat helemaal in het teken staat van Bardots voormalige sterrendom met aan alle wanden foto’s en schilderijen van de actrice. Bardot was een opmerkelijk fenomeen, zeker gezien de beslistheid waarmee de actrice haar carrière veertig jaar geleden achter zich liet om zich voortaan volledig te richten op het welzijn van dieren.

Deze Close Up laat een andere kant zien van het leven van Bardot. Het is een sombere kant die onderbelicht bleef omdat het imago van blonde droomvrouw dat aan Bardot kleefde, lange tijd alle plaats opeiste.
 

Deel dit artikel