De jonge schilder Pablo Picasso is nog geen twintig wanneer hij in 1900 in Parijs arriveert, trappelend van ongeduld om zichzelf als kunstenaar te ontdekken.

De stad is het culturele centrum en dé ontmoetingsplek voor kunstenaars uit de hele wereld. Picasso raakt geïnspireerd en experimenteert en groeit binnen zeven jaar uit tot de leider van de avant-garde.

Picasso en Casagemas

Samen met zijn vriend, de dichter en schilder Carles Casagemas arriveert Pablo Picasso in de herfst van 1900 op het gloednieuwe Gare d’Orsay. Ze dragen identieke zwarte corduroy pakken van dezelfde kleermaker. Picasso en Casagemas spreken vrijwel geen Frans, maar met hulp van een Catalaanse groep kunstenaars in Parijs dompelen ze zich onder in de stad en kunnen niet wachten om zoveel mogelijk te zien.

Vastbesloten

Uit de vele minutieuze details die verzameld zijn over Picasso’s leven en het werk, tekent zich een jongen af die zich los wil scheuren van zijn vader, verlegen en temperamentvol en die zich een weg zoekt door de lichtstad, trots als een pauw, arm als een kerkrat. Een jongen die zo vastbesloten is om een serieuze artiste-peintre te worden, dat er geen enkele andere toekomst denkbaar is.

Credits

Micaela van Rijckevorsel maakte een documentaire over deze periode uit het leven van de jonge talentvolle Spanjaard. Picasso’s tekeningen en schilderijen weerspiegelen vaak zijn leven, dat wat hij ziet, beleeft en wat hem interesseert.

Voor het eerst uitgezonden op 5 april 2011
 

Deel dit artikel