Close Up bestaat 25 jaar! Het programma zendt al sinds 1994 documentaires uit over architectuur, film, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, design, en mode. Om dit jubileum te vieren hebben tien bekende Nederlanders hun favoriete Close Up documentaire uitgekozen. De favoriete Close Up van presentatrice Anniko van Santen is de docu Chris Berens. Master of his Magical Universe.

Anniko van Santen over haar favoriete Close Up

Kunstenaar Chris Berens vindt zijn inspiratie in zijn eigen magische binnenwereld. De dieren en wezens die een grote rol spelen in zijn fantasie, bevolken ook de landschappen die hij schept met zijn schildertechniek. De wezens die in de fantasie van Chris Berens al vanaf zijn kindertijd om hem heen zijn, bevolken de taferelen die hij schept.

Onheilspellend

Minstens zo bijzonder als zijn onderwerpen, is zijn speciale schildertechniek. Het resulteert in beelden die betoverend, maar ook onheilspellend zijn. 'Ik zoek altijd naar het moment dat het nog aangenaam is, maar het zou zo maar kunnen omslaan. Dat je het gevoel hebt dat er wel iets zou kunnen gaan gebeuren, maar je hebt geen idee wat.' Zo omschrijft kunstenaar Chris Berens de taferelen die hij schept.

Dromerig en verontrustend

De wezentjes die hij schildert – zoals ijsberen, hermelijntjes, tijgers, vissen en kinderlijke mensfiguurtjes – zweven of vliegen in onderwaterlandschappen of tegen de achtergrond van stads- of natuurdecors. De sfeer is dromerig en tegelijkertijd verontrustend.

Uniek maakproces

Niet alleen Berens' schilderijen zijn bijzonder, ook het maakproces is behoorlijk uniek. Berens schildert met inkt op fotoprintpapier. Hier trekt hij de papierlaag vanaf zodat een beschilderd plastic laagje overblijft. Deze lagen plakt hij over elkaar zodat de wazige diepte ontstaat die zo kenmerkend is voor zijn schilderijen.

Documentaire

De documentaire Chris Berens. Master of his Magical Universe toont Chris aan het werk in zijn atelier in Amsterdam en in het gezelschap van zijn familie. Hij wordt gevolgd tijdens een reis naar Japan ter voorbereiding van een expositie in Tokio. De interesse in de wereld van geesten en bezielde objecten die Japanse cultuur kenmerkt, inspireerde hem tot zijn meest recente schilderijenserie Nensha.

Deel dit artikel