Architect Oscar Niemeyer ontwierp in de jaren zestig de futuristische hoofdstad van Brazilië, Brasília.

Sensueel 

Begin jaren zestig werd Oscar Niemeyer wereldberoemd met zijn ontwerp voor de belangrijkste gebouwen van de Braziliaanse hoofdstad Brasília. Zijn werk kenmerkte zich door opvallend sensuele vormen die een grote vernieuwing betekenden in de moderne architectuur. De architectuur had tot dan toe vrijwel altijd een strakke en geometrische uitstraling. Volgens sommigen leek Niemeyers werk meer op beeldhouwkunst dan op architectuur.

Functionaliteit 

Helaas was dat niet altijd bedoeld als compliment. In de moderne architectuur was de gangbare opvatting dat de vorm van gebouwen vooral een uitdrukking moest zijn van functionaliteit. Niemeyer zelf beweerde overigens dat zijn curves wel degelijk functioneel waren.

Invloed 

Of zijn werk nu functioneel is of niet, vast staat dat de architectuur van Oscar Niemeyer en andere architecten van zijn generatie tot op de dag van vandaag wereldwijd een enorme invloed hebben. Het is een architectuur met een eigen ziel, geïnspireerd door de geografie van Brazilië.

Documentaire 

De documentaire Oscar Niemeyer - Het leven is een ademtocht schetst een portret van het grootste icoon van de moderne Brazilaanse architectuur, een portret dat niet los gezien kan worden van de veranderingen die het land de afgelopen eeuw ondergaan heeft. De makers volgden Niemeyer tien jaar lang. De duur van het traject stelde hen in staat om een sterke band met de architect op te bouwen en om met de nodige objectiviteit naar hun onderwerp te kijken. In de film vertelt Niemeyer op informele wijze over zijn belangrijkste projecten. Hij laat zien hoe hij een revolutie veroorzaakte in de moderne architectuur door de golvende lijn te introduceren en door de mogelijkheden van gewapend beton te verkennen.

Een film van Fabiano Maciel.  

Een coproductie van Santa Clara Comunicação en The Oscar Niemeyer Foundation.

Deel dit artikel