Voor vele generaties staat Ad Visser bekend als de excentrieke Mr. Toppop. Toch is Visser ook een vindingrijk kunstenaar die, door zijn nieuwsgierigheid en onstuitbare creativiteit, al zijn hele leven muziek schrijft en songs componeert. En dat alles leidt tot grote kunstzinnige projecten.

De onderbelichte kant van Ad Visser 

In de Close Up-documentaire ‘Being Ad Visser’ krijgen we de onderbelichte kant van Ad Visser te zien. Zo wordt hij gevolgd tijdens de totstandkoming van zijn kunstproject over kunstenaars Serge Gainsbourg en Salvador Dalí en schrijver Giacomo Casanova. 

Ook maken we kennis met Vissers echtgenote, kunstenares Melanie Visser, die openhartig en in liefde vertelt hoe zij en Visser het al meer dan 53 jaar met elkaar uithouden en elkaar stimuleren in hun artistieke bezigheden.

Ad en Melanie Visser Close Up.jpg
Ad en Melanie Visser
Ad en Melanie Visser Close Up.jpg

Een man van paradoxen

Uit de documentaire blijkt dat zijn scheppingen volledig vanuit vrijheid en intuïtie ontstaan, maar tegelijkertijd wil hij op alles grip hebben en is zijn leven compleet geregisseerd. 

Dit wordt beaamd door muziekproducer Joos van Leeuwen, met wie hij zijn songs creëert. Van Leeuwen vertelt over de onbevangenheid die Visser heeft en dat daar altijd een bijzonder kunstproject uit ontstaat. 

blockquote
Ik leef vanuit mijn intuïtie die me leidt naar de weg zoals het moet zijn.
Ad Visser

Waar komt Vissers creativiteit vandaan? Musicus Ralph Rousseau antwoordt: ‘Zijn creativiteit moet wel komen uit een kwetsbaar stukje in hemzelf, want daar komt creativiteit vandaan. Creativiteit komt nooit uit grote, bombastische toestanden.’

Being Ad Visser

De documentaire is geregisseerd door Laurien Hugas en Peer Wijlaars. Het is een coproductie van Talent United en AVROTROS en is tot stand gekomen met steun van CoBO.

‘Being Ad Visser’ zie je woensdag 27 april 2022 in Close Up om 23.10 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending via NPO Start.

Deel dit artikel