De Amerikaanse regisseur Sydney Olcott maakte in 1912 de eerste film over het leven van Jezus Christus.

De Amerikaanse regisseur Sidney Olcott maakte in 1912 de eerste film over het leven van Jezus Christus. Het was een revolutionair project: één van de eerste lange speelfilms, één van de eerste buiten de studio's opgenomen films, én de enige film over Jezus die ooit in Palestina (het huidige Israël) op oorspronkelijke locaties gedraaid zou worden.

 

Tour de force 

De eerste film over het leven van Jezus heette From the Manger to the Cross (Van de kribbe tot het kruis). Het maken van de film was een tour de force: regisseur en crew reisden maar liefst 18760 kilometer per boot, meer dan 8000 kilometer per trein en nog eens honderden kilometers op de rug van ezels, kamelen en paarden. 

 

Bandieten 

Hysterische taferelen deden zich voor toen de acteurs de kruistocht van Jezus naspeelden in de straten van Jeruzalem. Op reis door onherbergzame gebieden in Palestina werd de crew aangevallen door bandieten. 

 

In de vergetelheid 

Het is bijna een eeuw geleden dat From the Manger to the Cross, één van de eerste lange speelfilms uit de geschiedenis, uitgebracht werd. De aanvankelijk omstreden film werd uiteindelijk een groot commercieel succes, zowel in Amerika als in Europa. Desondanks raakte de maker ervan - Sidney Olcott, een pionier op het gebied van het filmen op locatie - in de vergetelheid. 

 

Pionierswerk 

De Franse filmmaker Philippe Baron (1963) raakte enkele jaren geleden gefascineerd door het pionierswerk van Sidney Olcott en besloot te onderzoeken hoe de film tot stand gekomen was. 

 

Documentaire 

Zijn speurtocht voerde hem naar filmarchieven in New York en naar ontmoetingen met kunsthistorici die hem vertelden uit welke klassieke schilderijen Olcott inspiratie haalde bij het bedenken van scènes, kostuums en decors. Uiteindelijk maakte Baron dezelfde reis als Olcott en zijn crew, een reis die hem door heel Israël en ten slotte naar Jeruzalem zou leiden. 

 

Credits 

Een film van Philippe Baron. 

 

Uitgezonden op 26 maart 2016

Deel dit artikel