Componist Louis Andriessen is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in Weesp, waar hij in een gemeenschap woonde voor mensen met dementie. Hij improviseerde daar nog veel op de piano, maar zijn laatste compositie dateert van 2019. Andriessen kreeg in 2019 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam omdat zijn werk zo vernieuwend was. Ter nagedachtenis aan Andriessen wordt donderdag 1 juli 2021 de Close Up-documentaire Imperfect Harmony - Louis Andriessen uitgezonden, om 23.20 uur op NPO 2.
In Imperfect Harmony - Louis Andriessen van regisseur Carmen Cobos zien we hoe de rebelse avant-gardist en meest bekende componist van Nederland, Louis Andriessen, de samenwerking aan gaat met chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam, Mariss Jansons, en zijn orkest. De documentaire werd voor het eerst uitgezonden in juni 2014.
125 jaar Concertgebouworkest
Avant-garde componist Louis Andriessen zwoer een halve eeuw geleden dat hij nooit meer voor symfonieorkest zou schrijven. Maar tegen alle verwachtingen in, en na rijp beraad, doet hij het nu toch. De aanleiding is het jubileumconcert ter ere van het 125-jarig bestaan van het Concertgebouworkest. Imperfect Harmony is een film over muzikale controle, belicht aan de hand van een confrontatie tussen twee maestro's. Met krap een week repetitietijd voor de wereldpremière moeten ze hun radicaal verschillende opvattingen op één lijn zien te krijgen. We zijn getuige van de laatste dagen van hun gespannen verstandhouding.
Mysteriën
Het stuk dat Andriessen schreef, getiteld Mysteriën, droeg hij op aan zijn vader Hendrik Andriessen, eveneens componist. Elk tafereel van de zesdelige compositie is geïnspireerd op een hoofdstuk uit het boek Over de navolging van Christus van de 14de eeuwse monnik Thomas à Kempis. De hoofdstukken behandelen thema’s als ijdelheid, ellende, waarheid, liefde, beweging en dood.
Credits
Imperfect Harmony is een COBOS FILMS productie in coproductie met de AVRO en is gemaakt met financiële steun van COBO en SNS REAAL FONDS. Regie: Carmen Cobos. Producent: Kees Rijninks. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.