Ter ere van zijn honderdste geboortedag op 6 mei 2015 maakten regisseurs Clara en Julia Kuperberg een portret van deze alleskunner die behalve regisseur o.a. ook acteur, schrijver en radiomaker was.

Orson Welles (1915-1985) wordt alom beschouwd als één van de belangrijkste en meest vernieuwende regisseurs die Hollywood ooit gekend heeft. Ter ere van zijn honderdste geboortedag op 6 mei 2015 maakten regisseurs Clara en Julia Kuperberg een portret van deze alleskunner die behalve regisseur ook acteur, schrijver, radiomaker en - heel verrassend - goochelaar was.

Artistiek vruchtbaar

Een nieuwe blik op leven en werk van filmmaker en alleskunner Orson Welles, dat is wat regisseurs Clara en Julia Kuperberg beoogden met de documentaire My name is Orson Welles. De algemeen geldende wijsheid is dat de carrière van Welles - die pas vijfentwintig was toen hij zijn meesterwerk Citizen Kane (1941) maakte - vanaf dat vroege hoogtepunt langzaam maar zeker steeds verder aftakelde. De regisseurs betogen echter dat Welles artistiek vruchtbaar bleef en dat hij in de loop van zijn bewogen leven nog vele boeiende en vernieuwende films wist te produceren.

Documentaire

De documentaire volgt Welles vanaf zijn speelse experimenten als amateur filmmaker in de jaren dertig tot aan diens late, in Europa gemaakte, films waaronder Chimes at midnight (1965), The immortal story (1968) en F for fake (1973). De Close Up-documentaire toont clips uit interviews met Orson Welles zelf evenals fragmenten uit zijn belangrijkste films Citizen Kane en The magnificent Ambersons. Aan het woord komen collega-regisseurs als William Friedkin en Peter Bogdanovich, filmhistorici Joseph McBride en Peter Biskind, en acteurs Henry Jaglom en Tim Robbins.

Credits

Een film van Clara en Julia Kuperberg. 

Voor het eerst uitgezonden op 25 juni 2015.

Deel dit artikel