Mozart en Beethoven waren grote fans van de Oostenrijkse componist Joseph Haydn (1732-1789). Haydn wordt vaak de 'vader van de symfonie en het strijkkwartet' genoemd omdat hij aan beide een grote bijdrage heeft geleverd. Ook hedendaagse muzikanten houden veel van het werk van Haydn, zoals regisseur Phil Grabsky laat zien in zijn documentaire 'Op zoek naar Haydn'.

Biografie Haydn

Grabsky’s biografie over Haydn is een feest voor oog en oor. Met optredens van beroemde hedendaagse muzikanten, onder wie Gianandrea Noseda, Sir Roger Norrington, Het Orkest van de Achttiende Eeuw met Frans Brüggen, het Endellion String Quartet, Christophe Rousset en Les Talens Lyriques, Ian Page en de Classical Opera Company, Ronald Brautigam, Sophie Bevan en Emmanuel Ax.

Documentaire Op zoek naar Haydn

Op zoek naar Haydn vertelt in chronologische volgorde het verhaal van het leven en werk van de componist. Via persoonlijke en onthullende interviews met experts en fragmenten uit Haydns brieven krijgt het publiek niet alleen inzicht in Haydns muziek, maar ook in de kunstenaar zelf. In de film ligt de nadruk op de optredens en op de vertolking van de muziek.

Credits
Een film van Phil Grabsky. PHILGRABSKYFILMS.COM en SEVENTH ART PRODUCTIONS in samenwerking met Sky Arts en AVRO. Voor het eerst uitgezonden op 5 juni 2012.

Deel dit artikel