Vivian Maier werkte in de jaren vijftig en zestig als kindermeisje voor rijke families in Chicago. Haar echte belangstelling ging echter uit naar de fotografie.

Vivian Maier werkte in de jaren vijftig en zestig als kindermeisje voor rijke families in Chicago. Haar belangstelling ging uit naar fotografie, maar niemand wist wat ze maakte.

Verborgen archief

Met haar Rolleiflex camera maakt Vivian Maier circa honderdduizend foto's van het straatleven in Amerika. Pas na haar dood in 2009 werd Maiers archief op een veiling ontdekt en tegenwoordig geldt ze als een belangrijke fotografe.

Straatleven

Wanneer Vivian Maier klaar is met haar werk als nanny, gaat ze met haar camera de straten van Chicago en New York op om mensen te fotograferen. Niet alleen de rijken, die mooi uitgedost flaneerden, zette ze op de gevoelige plaat, maar vooral de minder bedeelden fotografeerde ze. Straatkinderen, zwarte dienstmeisjes en op winkelstoepjes bivakkerende zwervers.

Mysterie

Vivian Maiers vindingrijke en humoristische manier van kijken doet denken aan het werk van fotografen als Berenice Abott en Weegee. Opvallend is echter dat Maier haar foto's angstvallig verborgen hield voor de mensen in haar omgeving.

Documentaire

In de documentaire 'Op zoek naar Vivian Maier' gaan regisseur John Maloof en producer Charlie Siskel op pad om het mysterie van Vivian Maier te ontrafelen. Naarmate zij meer mensen ontmoeten die haar gekend hebben, rijzen er vragen. Haar oud-werkgevers blijken met gemengde gevoelens terug te denken aan Maier. Hoewel recensenten, galeries en het publiek inmiddels grote waardering hebben voor het werk van Maier, vragen de families voor wie ze werkte zich af of hun nanny al deze aandacht wel prettig gevonden zou hebben.

Credits

Een film van John Maloof en Charlie Siskel voor Ravine Pictures, LLC.

Deel dit artikel