Toer Van Schayk (1936) is danser, choreograaf, beeldend kunstenaar en decor- en kostuumontwerper.

Toer van Schayk (1936) is danser, choreograaf, beeldend kunstenaar en decor- en kostuumontwerper. Regisseur Barbara Makkinga portretteert Van Schayk in de volle breedte van zijn scheppingskracht tijdens de totstandkoming van zijn bekende choreografie van De Notenkraker & Muizenkoning in het Wielki Theater in Warschau. In dezelfde periode verliest hij zijn beste vriend Rudi van Dantzig.

Toer van Schayk is geen man van veel woorden. Niet voor niets wordt hij ook wel de beste zwijger van de dans genoemd. Dans en beeldende kunst zijn Van Schayks expressiemiddelen. Beweging en muziek stroomlijnen zijn werk. Hij heeft een eigen bewegingstaal gegrondvest die hij tot in de finesses beheerst.

Toen hij vijfenzestig werd nam Van Schayk officieel afscheid van het Nationale Ballet. Hij wilde zich, naast choreograferen, meer gaan wijden aan beeldende kunst, een van zijn vele andere talenten. Toch is hij nog steeds geregeld in de ateliers en coulissen van het Muziektheater en andere danstheaters op de wereld te vinden. We zien in ‘Toer’ de vele facetten van zijn leven. Van zijn bekende choreografie voor ‘De Notenkraker & Muizenkoning’ in Warschau tot zijn ontvangst van de Oeuvre Award in het Bolshoi Theater te Moskou. Daarnaast komt er ook persoonlijke thema’s aan bod, zoals het verlies van zijn beste vriend Rudi van Dantzig.

Gefascineerd door mensen en hun verhalen maakte Barbara Makkinga al diverse mooie  filmportretten. Ook in ‘Toer’ maakt Makkinga een eigen, originele vertaalslag van het uitzonderlijke leven van Toer van Schayk naar film. Hiermee geeft ze een unieke kijk in het leven van Van Schayk en zijn uitzonderlijke, veelzijdige talent.

Regie: Barbara Makkinga. Een coproductie van Interakt / René Mendel en AVRO. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.

Deel dit artikel