Actrice Romy Schneider werd haar hele leven geassocieerd met de rol die ze als jong meisje speelde, die van de charismatische Oostenrijkse keizerin Sissi. Maar naast deze imponerende rol, gaat haar privéleven niet over rozen...

De Close Up documentaire ‘Conversatie met Romy Schneider' is 19 september 2019 om 22.55 uur te zien op NPO 2. Daarna is de documentaire op deze pagina terug te kijken. 

Romy Schneider ontwikkelde zich tot een succesvolle, intelligente actrice, maar in haar privéleven bleef ze een gekwelde ziel. In een exclusief, nachtelijk interview met de Duitse journaliste Alice Schwarzer werpt Schneider in 1976 voor het eerst een licht op de oorsprong van haar problemen. Haar moeder en haar stiefvader blijken een sleutelrol gespeeld te hebben in haar moeilijke jeugd.

Jeugd

De jeugd van Romy Schneider begint vrij rumoerig. Haar ouders gaan op jonge leeftijd uit elkaar en Schneider groeit op tijdens de oorlog in het gebied waar Adolf Hitler woont. Nadat de ouders van Schneider uit elkaar gaan, krijgt ze al snel een stiefvader, genaamd Hans-Herbert Blatzheim. Voor de buitenwereld lijkt de relatie tussen beide heel goed te gaan, maar uit het interview met Alice Schwarzer blijkt het toch niet te zijn wat men verwacht.

Romy-Schneider-en-Alon.png
Bron: ANP Kippa
Romy Schneider en Alain Delon
Romy-Schneider-en-Alon.png

Liefde

Het liefdesleven van Romy Schneider ging niet over rozen. Nadat ze naar Frankrijk vertrok voor haar grote liefde, Alain Delon, bleek deze romance niet lang te duren. Om haar gebroken hart te verwerken, richtte ze zich vol op haar carrière. Eenmaal teruggekomen in Duitsland ontmoette ze haar eerste man, Harry Meyen. Een langgekoesterde droom van Schneider gaat eindelijk in vervulling. Ze krijgt een zoontje, genaamd David, samen met Meyen. Ook deze relatie gaat uiteindelijk over. Voor Schneider was dat een goede reden om weer naar Frankrijk te vertrekken, waar ze een relatie krijgt met een regisseur. Hierdoor krijgt Schneider eindelijk de rollen waar ze van droomde. Ze speelt niet meer de keizerin Sissi, waar iedereen haar van kent. Maar krijgt rollen die haar ook persoonlijk aangaan. Bij de verkrachtingsscène van de film 'Le Vieux Fusil' zit Schneider zo in haar rol, dat het bijna niet gespeeld lijkt.

Carrière

Romy Schneider haar carrière begint al op jonge leeftijd. Ze vertolkt op zestienjarige leeftijd de Oostenrijkse keizerin Sissi. Van dit karakter komt ze haar leven niet vanaf. Toch probeert ze dit imago achter zich te laten door te vertrekken naar Frankrijk. Uiteindelijk breekt ze pas echt door in Frankrijk rond haar dertigste, dankzij een regisseur in Frankrijk waar ze ook een relatie mee krijgt. Schneider heeft echter nooit haar rust kunnen vinden. Tijdens het interview met Alice Schwarzer blijkt maar weer hoe Schneider met zichzelf in de knoop zat en haar draai in het leven niet kon vinden.

Deel dit artikel