Mondkapjes op tijdens het zingen, anderhalve meter afstand houden en de constante dreiging dat alle voorstellingen geannuleerd worden. Wat kun je doen als een wereldwijde COVID-19 pandemie de planning en première van Le Nozze di Figaro - een uitverkochte, internationale opera - doorkruist?

Een opera die door móet gaan

Het is herfst 2020. Vanuit de VS, Armenië, Italië en Moldavië arriveert de cast voor repetities van Le nozze di Figaro van Mozart in het theater van Nationale Opera & Ballet. Eenmaal aan het werk volgen de coronamaatregelen elkaar snel op waardoor onzeker wordt of de geplande voorstellingen door kunnen gaan.

Regisseur Sanne Rovers filmde bij De Nationale Opera deze snelkookpan van grootse emoties, bijzondere verhalen, harde beslissingen en fantastische muziek. Zo’n internationale opera wordt drie jaar lang voorbereid door honderden mensen en is al tijden uitverkocht. Zangers en orkestleden hadden al zeven maanden niet meer op het podium gestaan, repetities waren al begonnen, deze opera móest doorgaan.

blockquote
Tegelijkertijd was de muziek zo veelomvattend en helend dat ik me realiseerde dat opera in leven moet blijven, zelfs in lockdown.
Regisseur Sanne Rovers

Veerkracht en vindingrijkheid

De documentaire 'Crazy Days' is een film in operastijl, over de veerkracht en vindingrijkheid van de jonge hoofdrolspelers van De Nationale Opera. Hoe maken ze de enorme inspanningen rondom de productie van Le Nozze de Figaro de moeite waard, als er geen live publiek is om ervan te genieten?

De documentaire ‘Crazy Days’ zie je woensdag 15 december in Close Up om 22.55 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending na deze datum terug via NPO Start.

Deel dit artikel