Het oeuvre van de Israëlische architect Dani Karavan (1930-2021) bestaat voor een belangrijk deel uit monumenten voor de slachtoffers van de Shoah.

Kritische kunstenaar

Regisseur Barak Heymann volgde de gedreven, kritische kunstenaar in de laatste jaren van zijn leven bij een tour langs zijn werken in Duitsland, Frankrijk en Israël. De monumenten zijn groots van opzet en vragen veel onderhoud, en dat lijkt ook van toepassinop Dani Karavan zelf.

Karavan heeft in totaal bijna 100 milieu-installaties gemaakt over de wereld. Hij heeft enkele van de meest prestigieuze internationale kunstprijzen gewonnen en werd voortdurend gevraagd om te spreken of te doceren over zijn baanbrekende werk.

Politiek en artistiek conflict

Toch is Karavan verre van tevreden. Zijn monumentale structuren verslechteren snel en zijn hoge leeftijd begon hem in te halen. Het politieke klimaat in zijn land maakte hem gek.

Bovendien, de architect raakte verwikkeld in een ernstig politiek en artistiek conflict over zijn laatste commissie, een monument voor Poolse staatsburgers die hun leven hadden geriskeerd door Joden te redden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De documentaire ‘Dani Karavan - High maintenance’ zie je woensdag 19 januari 2022 in Close Up om 23.10 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending terug via NPO Start.

Deel dit artikel