In het najaar van 2016 trad de Italiaan Daniele Gatti aan als de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO). Regisseur Carmen Cobos (bekend van de documentaire ‘Imperfect Harmony’) maakte een portret van de in Milaan geboren Gatti: een self-made man die op eigen kracht de top wist te bereiken. Inmiddels is de samenwerking tussen het KCO en Daniele Gatti beëindigd.

Deze documentaire wordt zaterdag 22 augustus 2020 herhaald om 09.20 uur op NPO 1. 

De componist centraal

De documentaire laat zien hoe de dirigent het 100-koppige Concertgebouworkest met verve bespeelt en toont een eigenzinnige Gatti voor wie alleen de componist telt. Volgens hem geldt: hoe dichter je bij de partituur blijft, hoe meer je de componist recht doet.

Dirigent en kunstenaar

In 'Daniele Gatti – Ouverture voor een dirigent' schetst regisseur Carmen Cobos een beeld van Gatti’s jeugd en zijn muzikale ontwikkeling. De kijker ziet Gatti aan het werk als eigenzinnige dirigent en kunstenaar tijdens de repetities voor de opening van het nieuwe seizoen van het Concertgebouw in Amsterdam. De scènes van de repetities worden afgewisseld met gesprekken waarin de Italiaan vertelt over zijn afkomst en over hoe zijn ouders zijn liefde voor de muziek stimuleerden. Zijn talent en ambitie brachten hem er vervolgens toe de Milanese buitenwijk waar hij opgroeide te verlaten om te beginnen aan de lange weg naar de top van de muziekwereld.

Uitgezonden op 25 februari 2017

Deel dit artikel