In Iran is dansen sinds 1979 verboden en zelfs het woord 'dans' is er taboe. Toch is er een nieuwe generatie van moedige jonge dansliefhebbers opgestaan. In een verborgen studio in Teheran bedenkt een klein groepje jongeren choreografieën.

De jonge groep verkent via artistieke wegen kwesties op het gebied van liefde, seksualiteit, en maatschappij. Ook kunnen ze niet om een grotere en pijnlijke vraag heen, want is er eigenlijk wel een toekomst voor de dans in Iran? 

De onvertelde geschiedenis van de Iraanse dans

De dansers van nu weten weinig van de rijke geschiedenis van de Iraanse dans vóór de revolutie van 1979. De internationaal erkende dansers van die tijd waren gedwongen in ballingschap te gaan voordat deze ambitieuze jonge mensen zelfs maar geboren waren.

Een groot deel van de Iraanse geschiedenis werd vernietigd of verbrand in chaos en revolutie en wat overbleef voor de nieuwe generaties was een verzonnen geschiedenis. Veel Iraniërs verborgen hun ware identiteit uit angst. Balletdansers waren onder hen. Verhalen en geschiedenissen bleven onverteld en de oude en nieuwe generaties bleven volslagen vreemden.

Twee generaties dansers 

Filmmaker Sarvnaz Alambeigi ontdekte zeldzame filmbeelden van het toenmalige Nationale Ballet in Teheran. Als ze de jonge dansers deze beelden laat zien en getuige is van hun enthousiasme, komt ze op het idee om de oude en de nieuwe generatie Iraanse dansers samen te brengen.

Het filmteam gaat op bezoek bij de oude dansers in het buitenland om hen over te halen om met de jonge generatie van Teheran aan de slag te gaan. Maar uiteindelijk is er maar één verbannen danser die geïnteresseerd is in de hedendaagse danscultuur van zijn thuisland. 

Als toneeltechnicus bij het beroemde Scapino Ballet in Rotterdam weet hij de regisseur te overtuigen om de jonge groep uit Teheran uit te nodigen naar Rotterdam. Iedereen kijkt reikhalzend uit naar hun vertrek. Maar dan doodt het Amerikaanse leger de Iraanse generaal-majoor Qasem Soleimani en worden de visa niet verleend. Slechts een klein sprankje hoop blijft, maar de jonge dansers weigeren op te geven.

Close Up-documentaire ‘1001 Nights apart’ zie je woensdag 8 september om 23.05 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending terug te kijken op NPO Start

Deel dit artikel