De Close Up-documentaire ‘Silence of the Tides’ is een cinematografisch portret van het Waddengebied. Laat je meevoeren met de getijden door een radicale observatie in beeld en geluid. Zonder voice-over of interviews neemt de film je mee in het decor van lucht, water, wolken, wind, mist en voortdurend veranderend licht.

De Wadden is het grootste ononderbroken en meest gevarieerde intergetijdengebied van de wereld. Het is zelfs werelderfgoed. Het ligt tussen Noord-Nederland en het westen van Denemarken en is zo’n vijfhonderd kilometer lang en gemiddeld twintig kilometer breed.

Poëtische overpeinzingen

De film van Pieter-Rim de Kroon geeft een hypnotiserende blik op de cycli en contrasten van de seizoenen in het Waddengebied: leven en dood, storm en stilte, de massa en het individu. Het verkent de breekbare relatie tussen mens en natuur.

De film won prijzen op verschillende festivals en kreeg een Special Mention op IDFA 2020 én een nominatie voor beste lange documentaire op het Nederlands Film Festival in 2021.

De Close Up-documentaire ‘Silence of the Tides’ zie je op 14 december 2022 om 22.38 uur  AVROTROS op NPO 2. Of bekijk de film (terug) via NPO Start. 

Deel dit artikel