Vier jaar lang wordt kunstschilder en winnares van de Johannes Vermeerprijs (2021) Natasja Kensmil gevolgd bij het ontstaan én mislukken van nieuwe fascinerende werken. Een belangrijk thema in het werk van Kensmil is de duistere kant van het Nederlandse koloniale verleden.

Close Up: Natasja Kensmil - You want it darker zie je op 14 september om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2. Of bekijk de documentaire op NPO Start.

Regisseur Lisa Boerstra dringt door tot het persoonlijke leven van de kunstenaar door de verhalen van dierbaren. Zo ontrafelt Boerstra stapje voor stapje de persoonlijke achtergronden van kunstenaar Kensmil en blijkt de wereld waar ze uit put dichterbij te liggen dan op het eerste gezicht lijkt. 

Close-Up-Natasja-Kensmil-atelier.jpg
Natasja Kensmil aan het werk
Close-Up-Natasja-Kensmil-atelier.jpg

Eeuwenoude symbolen en iconen

Kensmil geeft met haar raadselachtige, mysterieuze werk uiting aan haar fascinaties voor gebeurtenissen uit de geschiedenis, religie en mythologie. Met haar werk toont ze nieuwe menselijke betekenissen van eeuwenoude symbolen en iconen en legt zij verbanden tussen gebeurtenissen in oudere, eerdere en andere werkelijkheden, dwars door alle tijden heen.

In de documentaire worden de voorbereidingen van de exposities in het Stedelijk Museum en het Amsterdam Museum gevolgd. Maar vooral in de beslotenheid van haar atelier waar Kensmil zich duidelijk het meest thuis voelt, te midden van haar archief van krantenfoto’s en afbeeldingen van kunstwerken, invloedrijke personen, dictators en priesters.

Close-Up-Natasja-Kensmil-prijs.jpg
Met de Johannes Vermeerprijs
Close-Up-Natasja-Kensmil-prijs.jpg

Johannes Vermeerprijs

Kensmil is de laatste winnaar van de prestigieuze Johannes Vermeerprijs, de grootste Culturele Staatsprijs van Nederland. Onder anderen Marlene Dumas, Rem Koolhaas, Rineke Dijkstra, Erwin Olaf, Steve McQueen, Ivo van Hove en Alexander van Warmerdam gingen haar voor.

Al ruim 25 jaar bouwt Kensmil gestaag aan een heel eigen oeuvre vanuit haar eigen perspectief, haar blik op de wereld en haar visie op gebeurtenissen uit de Nederlandse en internationale geschiedenis. Regisseur Lisa Boerstra mocht haar de afgelopen jaren volgen, terwijl haar carrière een hoge vlucht neemt.

Deze documentaire is gemaakt door Interakt in opdracht van AVROTROS.

Deel dit artikel