Marceline Loridan Ivens (1928-2018) werd bekend als de vrouw en co-regisseur van de Nederlandse regisseur Joris Ivens. In recente jaren schreef Ivens een bestseller over de jaren die ze als jong meisje doorbracht in kamp Auschwitz-Birkenau. 

De Close Up documentaire 'De eeuw van Marceline Loridan-Ivens' is donderdag 14 februari te zien om 22.55 uur op NPO 2. Daarna is de documentaire op deze pagina terug te kijken. 

Schrijfster en filmmaker Loridan-Ivens wordt in Frankrijk geboren als Marceline Rozenberg (ze gebruikte later de namen van de twee mannen waar ze mee trouwde). Op 15-jarige leeftijd wordt ze met haar vader gedeporteerd. Zij komt terecht in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau en haar vader in Auschwitz. Na het overleven van het concentratiekamp, staat haar leven in het teken van radicale vrijgevochtenheid: als vrouw, als kritische burger en als bevlogen schrijver en cineast.

Begin jaren 60 neemt haar loopbaan in de filmwereld een vlucht als ze in de bijzondere documentaire ‘Chronqiue d’un été’ (1960) van filmmaker Jean Rouch en socioloog Edgar Morin voorbijgangers op straat spontane en directe vragen stelt als: ‘Bent u gelukkig?’ Ook is ze regieassistent. De stijl van de documentaire is geïnspireerd op avant-garde filmmakers als Dziga Vertov en Joris Ivens, die al in de twintigerjaren met kleine handcamera’s spontaan op straat filmden zonder statief en zonder gebruik te maken van acteurs. De documentaire wint de ‘Critics Prize’ op het Filmfestival in Cannes.

De Nederlandse filmregisseur Joris Ivens werd verliefd op Loridan-Ivens toen hij haar zag in de documentaire ‘Chronqiue d’un été’. Als ze elkaar bij toeval tegenkomen in Parijs slaat de vonk over en in 1963 trouwen ze.

Op basis van haar ervaringen in het concentratiekamp maakt ze in 2003 de film ‘Het kleine berkenveld’ (een vertaling van Birkenau) en publiceert het boek ‘En je kwam niet terug’, een ode aan haar vader die in Auschwitz om het leven kwam. Voor de film keert ze na 57 jaar terug naar het concentratiekamp. In dit portret vertelt de markante Loridan-Ivens, als bijna negentigjarige, over haar roerigste levensperiodes en filmprojecten. De Duitse regisseur Cordelia Dvorák ontmoette de inmiddels 89-jarige Marceline in haar Parijse appartement. Samen blikken ze terug op haar jonge jaren als beginnend filmmaakster in Parijs en op haar avontuurlijke leven aan de zijde van Joris Ivens.  

Deel dit artikel