De Frans-Amerikaanse industrieel ontwerper Raymond Loewy (1893 -1986) werd in de jaren veertig, vijftig en zestig wereldberoemd door zijn werk voor merken als Coca-Cola, Greyhound, Studebaker en Nasa. In de Close Up documentaire 'De gestroomlijnde wereld van ontwerper Raymond Loewy' leidt regisseur Jérôme de Missolz ons door de ontwerpen én het leven van één van de grootste vormgevers van de twintigste eeuw.
De Close Up documentaire 'De gestroomlijnde wereld van ontwerper Raymond Loewy' is donderdag 30 mei om 22.45 uur te zien op NPO 2. Daarna is de documentaire op deze pagina terug te kijken.
Vliegtuigen, auto’s, treinen, frisdrankautomaten, ijskasten en jukeboxen. Als het ontworpen kon worden, stond Raymond Loewy vooraan. De Frans-Amerikaanse industrieel ontwerper werd in de jaren veertig, vijftig en zestig wereldberoemd door zijn werk voor merken als Coca-Cola, Greyhound, Studebaker en Nasa. Hij was de koning van het streamline design en bijna al zijn ontwerpen hebben de meest mooie, aerodynamische rondingen.
Collectief geheugen
Veel van Loewy's ontwerpen zijn iconen geworden. Met name de door hem ontworpen logo's voor Shell, Spar en Coca-Cola, maar ook verpakkingen zoals voor sigarettenmerk Lucky Strike behoren inmiddels tot het collectief geheugen.
Psychologie
Raymond Loewy mag beschouwd worden als toonaangevend voorbeeld van het beroep van industrieel vormgever. Hij was geïnteresseerd in de menselijke dimensies van design. In zijn ontwerpen ging hij altijd uit van de psychologische behoeften en wensen van de consument.
Marketing
De industrieel vormgever Raymond Loewy bleek tevens een haarscherp gevoel voor marketing te hebben. Zo ontwierp hij voor Shell niet alleen het logo, maar gaf hij ook richtlijnen over hoe dit beeldmerk uniform, wereldwijd moest worden toegepast.
Russen
In de jaren zeventig werkte Loewy op aandringen van de Amerikaanse regering voor Rusland om de spanningen van de Koude Oorlog tussen beide landen te temperen. Hij ontwierp een motorfiets, ijskast, radio, klokradio, fotocamera, auto en een traktor. Helaas zijn de ontwerpen nooit voor de Russen uitgevoerd.