Aan het einde van de jaren zestig gebeurt het: de jeugdbeweging explodeert en voor het eerst wil iedereen zich 'jong' kleden. Tegelijkertijd veroveren vrouwen meer macht in de werkende wereld en gaan op zoek naar kleding die bij hun nieuwe rol past.

Italiaanse modeontwerpers werpen zich op om aan de nieuwe behoeften tegemoet te komen: Fiorucci maakt jonge, hippe kleding; Armani komt met perfect gesneden, maar soepel vallende kleding voor de werkende vrouw. De namen Armani, Fiorucci, Ferré, Missoni, Gucci, Versace, en Prada groeien uit tot brands en Milaan transformeert van een textielindustriestad tot één van belangrijkste modesteden ter wereld.

Volgens voormalig model Benedetta Barzini werd vanaf die tijd modekleding tegen lage prijzen verkocht, zodat iedereen zich zou kunnen kleden zoals zij dat wilde. 'Vrouwen gingen lange rokken dragen in combinatie met klompen. Of juist in minirok rondlopen waarmee ze wilden uitdrukken: 'ik ben nog een kind want ik draag sokken en een kort rokje.' In die context betrad Maddalena het toneel.'

Maddalena Sisto
Maddalena Sisto
Maddalena Sisto

Maddalena Sisto

Mode illustrator Maddalena Sisto (1951-2000) gaat als ambitieuze twintiger aan de slag op de redactie van de Italiaanse VOGUE in Milaan. Haar oog herkent en registreert niet alleen feilloos nieuwe modetrends, ze bespeurt ook de sociale ontwikkelingen die eraan ten grondslag liggen. In plaats van kleding op de catwalk te beschrijven met woorden, schetst ze de outfits. Ze vond dat ze daarmee een veel duidelijker beeld gaf van de kleren. De flamboyante en geestige tekeningen die hieruit voortvloeien verschijnen niet alleen in de Italiaanse VOGUE, maar ook in de Duitse Elle, The New Yorker en in de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Burka
Burka
Burka

Sprieterige beentjes

Vrouwen en modellen werden in de jaren '70 geacht lang te zijn, met een goed figuur en vooral vrouwelijk. Maar Maddalena tekende ze juist met lange sprieterige beentjes. Een geabstraheerd beeld van haar ideale vrouw. 'Misschien is het mijn eigen interpretatie, maar ik vind mijn tekeningen heel erg realistisch. Modellen lijken altijd heel dunne enkels te hebben waar je amper op kan staan. Hun bouw lijkt nogal af te wijken van een normale vrouw', zei Maddalena ooit over haar tekeningen. 

In Mad. A World of Fashion maken we via leven en werk van de elegante en grappige Maddalena Sisto kennis met Milaan en de Italiaanse mode van de afgelopen decennia. Mensen als VOGUE hoofdredactrice Franca Sozzani en modeontwerpers als Elio Fiorucci, Ottavio en Rosita Missoni blikken met respect en affectie terug op MAD en haar werk komt letterlijk tot leven dankzij haar tekeningen die speciaal voor de documentaire geanimeerd werden.

Close Up | Zaterdag 7 april om 10.20 uur op NPO 1

Deel dit artikel