Wie ooit oog in oog gestaan heeft met een van de grote, met intense kleuren geschilderde, abstracte werken van kunstenaar Mark Rothko, weet wat voor een bijzondere en indringende ervaring dat is.

Universele gevoelens

Wat schuilt er achter de imponerende kleurvlakken van Mark Rothko's schilderijen? Filmmaker Marjoleine Boonstra dwaalt in De stilte van Rothko door het leven en werk van Mark Rothko in een poging de kunstenaar dichterbij te brengen, het mysterie van zijn werk zorgvuldig intact latend.

Mark Rothko zag zichzelf niet als een abstract schilder. Wie denkt dat zijn doeken over kleur en vorm gaan, slaat volgens de kunstenaar de plank mis: het gaat hem om universele menselijke gevoelens, tragedie, extase en ondergang.

Rothko door de ogen van familie en experts

Niemand minder dan Christopher Rothko brengt zijn vaders woorden tot leven in De stilte van Rothko. Biograaf Annie Cohen-Solal deelt Rothko's fascinatie en bewondering voor Rembrandt en onderstreept de fenomenale rol van licht in beider werk. Carol Mancusi-Ungaro is dé restaurator van Rothko's schilderijen. Zij ontrafelt zijn geheimzinnige manier van werken en komt hem zo zeer nabij. Curator Franz Kaiser houdt van een nuchtere benadering, maar zet in zijn Rothko tentoonstelling wel twee routes uit, een rationele en een emotionele.

'Silence is so accurate'

We leren Rothko’s inspiratiebronnen en invloeden kennen, zoals zijn joodse opvoeding in Letland, klassieke oorden als Paestum en Pompeï, kunstenaars als Fra Angelico, Matisse en de surrealisten. Rothko's ultieme wens was het creëren van ruimte en het indrukwekkende hoogtepunt daarvan is de Rothko Chapel in Houston. In de film is de Chapel weergaloos gevisualiseerd door Reinier van Brummelen. Daar, in de kapel, wordt de stilte zichtbaar waarvan Rothko ooit zei: 'Silence is so accurate'. 

Deel dit artikel