Easy Rider, Chinatown, One Flew over the Cuckoo's Nest, The Shining en The Joker. Deze filmklassiekers brachten acteur Jack Nicholson (1937) blijvende roem. Nicholson: De man met de 'killer smile' en een Hollywood-carrière van meer dan vijftig jaar.

De Close Up documentaire 'De vele gezichten van Jack Nicholson' zie je zaterdag 1 augustus 2020 om 23.10 uur op NPO 2. Daarna kun je de uitzending hier bekijken. 

Killer smile

Acteur Jack Nicholson heeft meer dan 60 rollen op zijn naam staan en werkte samen met de beste regisseurs, waaronder Roman Polanski, Stanley Kubrick, Elia Kazan, Michelangelo Antonioni en Martin Scorsese. Hij hielp het begrip acteur te herdefiniëren en heeft de Amerikaanse filmwereld hervormd. 

blockquote
Hij is heel intelligent en scherpzinnig en heeft een apart soort humor
Regisseur Roger Corman

Niemand kan zijn 'killer smile' weerstaan. Nicholson wordt omschreven als onweerstaanbaar sexy, maar ook bijzonder eng. Hij laat zich niet beïnvloeden door kritiek, heersende conventies of goedkeuring van anderen. Hoe werd een gewone jongen een van de meest ongrijpbare Amerikaanse acteurs? En wat is het verhaal achter zijn zonnebril?

Cultfilms

Nicholson bleek met zijn intelligente en ironische uitstraling de ideale acteur voor de nieuwe maatschappijkritische films die opdoken in het Hollywood van de jaren 60. Zo werd de film ‘Easy Rider’ (1969) van regisseur Dennis Hopper, waarin Nicholson een belangrijke bijrol had, geprezen om zijn radicale sociale perspectief. De film over twee hippies die na een drugsdeal met hun motor Amerika doorkruisen, gaat in op de tegenstelling tussen de jeugd en oudere generaties en tussen stad en platteland. De motorrijders worden in de film met minachting behandeld en niet geaccepteerd vanwege hun uiterlijk. De protestcultuur vanuit de hippiebeweging klinkt er in door, bijna letterlijk met de popmuziek van die tijd. 
 
De film betekende Nicholsons doorbraak in Hollywood en hij sleepte direct een Oscarnominatie voor Beste mannelijke bijrol in de wacht. 'Easy Rider’ kreeg een cultstatus en werd onder andere vanwege historische en culturele belangen opgenomen in het National Film Registry. 

Deel dit artikel