Modeontwerpster Fong Leng is een icoon. In de jaren '70 zette ze de Nederlandse modewereld op zijn kop met haar extravagante creaties in bont, leer en satijn. Inmiddels is Fong Leng de tachtig gepasseerd, maar nog even eigenzinnig en vol scheppingsdrang als altijd. 

De Close Up-documentaire 'Diva Fong Leng' wordt zondag 28 juni 2020 om 17.10 uur herhaald op NPO 2. 

Het woord ‘saai’ komt niet voor in het vocabulaire van modeontwerpster en kunstenares Fong Leng. Zowel haar ontwerpen als haar shows als zijzelf zijn kleurrijk, theatraal, exotisch en extravagant. Elk element uit haar leven moet eruitzien als een glamorous sprookje. Dat sprookje begon in de jaren ’70 toen ze furore maakte in de modewereld door lak te hebben aan de degelijke, Hollandse confectiemode.

Geadoreerd

Haar creaties, zoals ze haar ontwerpen noemt, zijn op zichzelf staande kunstwerken. Doorschijnende jurken van geplisseerd zijde, leren jasjurken met applicaties van tijgers, slangen en exotische planten en alles met een overdaad aan kleur. Dat botste gigantisch met de doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg-cultuur van ons polderlandje. Desondanks kreeg ze groot succes en werd ze geadoreerd door de Amsterdamse jetset.

Bruisend middelpunt

Een show van Fong Leng was een ware ‘happening’. Ze koos de meest bijzondere gebouwen uit, zoals Carré, de Beurs van Berlage, De Mirandabad en het PSV-stadion. Haar modellen danste op rockmuziek over de catwalk, alles zwierde en zwaaide, er was naakt en tout artistiek Amsterdam was er te vinden. Een bruisende tijd was het en Fong Leng was het bruisende middelpunt.

carel_willink_mathilde.jpg
Fong Leng en Mathilde Willink
carel_willink_mathilde.jpg

Mathilde Willink

De bekendste afnemer van Fong Lengs creaties was it-girl avant la lettre Mathilde Willink. Zij was de derde vrouw van kunstenaar Carel Willink en stond door haar opvallende verschijning bekend als levend schilderij. “Mathilde was één van de mooiste en leukste ambassadrices van mijn creaties.” Mede dankzij de jurken van Fong Leng, ontpopte Mathilde zich tot modekoningin van Amsterdam. Nooit ging ze de deur uit in iets anders. Zelfs toen ze in 1977 begraven werd, droeg ze een broekpak van Fong Leng.

fong_leng_atelier.jpg
Still uit Diva Fong Leng (2019)
fong_leng_atelier.jpg

Autodidact

Fong Leng werd geboren in Rotterdam als dochter van een Nederlandse moeder en een Chinese vader. Ze studeerde fotografie, maar kwam via een baantje bij een stoffenfabriek in de mode terecht. Ze leerde zichzelf alles en heeft altijd alleen maar gemaakt waar ze zelf zin in had. Ze is inmiddels de tachtig gepasseerd (haar precieze leeftijd houdt ze strikt geheim), maar ze werkt nog elke dag.

Ze richt zich voornamelijk op grote wandkleden van leer, waarbij ze dezelfde technieken gebruikt als eerder in haar carrière. “Ik schilder met leer.” Verder zal haar leven ongetwijfeld een stuk rustiger zijn dan in de kolkende jaren ’70, maar dat ontkent ze aan alle kanten. Glamorous en mysterieus als ze is. 

Deel dit artikel