Edward Hoppers beroemdste werk 'Nighthawks' toont een New Yorks café, waarin een man en een vrouw zwijgend naast elkaar zitten. Een veel voorkomend thema van Hopper: de eenzaamheid van de moderne mens.

Eenzaamheid en melancholie

Geen enkele andere Westerse schilder – behalve misschien Vermeer – heeft werk gemaakt dat zozeer van invloed is geweest op de hedendaagse film als Edward Hopper (1882-1967). Zijn verstilde maar desondanks vaak licht verontrustende taferelen, waarin licht en schaduw een grote rol spelen en waarin de moderne mens als een geïsoleerd, melancholiek wezen verbeeld wordt, vormden een inspiratie voor regisseurs als Alfred Hitchcock, Wim Wenders, Herbert Ross, David Lynch en anderen. Dit gegeven, evenals de grote schaal waarop zijn werk via reproducties verspreid is, heeft er voor gezorgd dat vrijwel iedereen zijn werk kent. 

Een portret van een onafhankelijke kunstenaar

De documentaire Edward Hopper - Het witte doek focust op Hoppers leven in het Amerika van de twintigste eeuw. De film schetst een portret van een nadrukkelijk onafhankelijke kunstenaar die niet in een hokje geduwd wilde worden in een artistiek klimaat dat figuratieve en abstracte schilderkunst als absolute tegenpolen beschouwde. 

Deel dit artikel