Het leven van kunstenares Eva Hesse kenmerkte zich vanaf het eerste begin door drama en maatschappelijke uitdagingen. Het gezin Hesse ontsnapt in de jaren dertig ternauwernood aan de nazi's en settelt in New York. Daar pleegt Eva's moeder echter zelfmoord. Ondanks de tegenslag uit haar jeugd ontwikkelt Hesse zich tot een succesvol beeldhouwster. Maar wanneer zij begin dertig is, slaat het noodlot opnieuw toe.

Eva Hesse werd geboren op 11 januari 1936 in Hamburg. Haar familie vluchtte voor de nazi's en arriveerde in 1939 in New York. In 1945 werd ze Amerikaans staatsburger. Hesse was pas tien jaar oud toen haar moeder zelfmoord pleegde. Hesse werd het grootste deel van haar leven gekweld door angst, maar dat belette haar niet kunst te maken. Na het behalen van een beurs aan de Yale Norfolk Summer School of Music and Art, Norfolk, Connecticut, werd ze in 1957 geaccepteerd door de School of Art and Architecture aan de Yale University, New Haven, waar ze schilderkunst studeerde bij Josef Albers. 

Kippengaas en zachte jersey

In 1961 werd Hesse opgenomen in groepstentoonstellingen in het Brooklyn Museum en in de John Heller Gallery, New York. Ze maakte haar eerste driedimensionale object - een kostuum gemaakt van kippengaas en zachte jersey - voor een evenement en het daaropvolgende jaar had Hesse in New York haar eerste soloshow, van tekeningen. In 1963 vertrok Hesse met haar man, beeldhouwer Tom Doyle, naar Duitsland en reisden ze met tussenpozen door Europa. Twee jaar later zouden ze weer naar New York terugkeren. 

Vrouwelijke kunstenaar in kunstscene New York

Niet veel later begon Hesse zich te verdiepen in de beeldhouwkunst, ze maakte voor haar sculpturen gebruik van latex en glasvezel, de materialen waar ze het het meest om herkend wordt. Pas eind jaren zestig zou Hesse erkenning voor haar werk krijgen, ze was een van de weinige vrouwen die destijds serieus werd genomen in de New Yorkse kunstscene. Zo dramatisch als haar jonge jaren waren, zo eindigde haar leven ook. In 1969 bleek dat ze een hersentumor had, waaraan ze in 1970 stierf.

Deel dit artikel