Wie was Francesca Woodman? En waarom pleegde ze zelfmoord? Toneelgroep Maastricht maakt de voorstelling 'How to play Francesca Woodman'. Een kijkje achter de schermen.

Wie was Francesca Woodman? En waarom pleegde ze zelfmoord? Toneelgroep Maastricht maakt de voorstelling How to play Francesca Woodman. Een kijkje achter de schermen.

Francesca Woodman

De Amerikaanse fotografe Francesca Woodman (1958-1981) maakte in haar korte leven vele honderden prachtige foto’s, die inmiddels tot cultstatus zijn verheven. Met haar werk schiep zij een geheel eigen universum: indringend, theatraal en vol magie.

Waarom?

Opgroeiend in een kunstenaarsgezin werd Woodman het creëren met de paplepel ingegoten. Het streven naar vernieuwing, erkenning en succes werd voor haar gaandeweg een dwingende noodzaak. Op 22-jarige leeftijd maakte zij een einde aan haar leven. Francesca Woodman liet meer dan 800 negatieven achter, een verscheurde familie en de vraag: waarom? 

Theater

Regisseur Arie de Mol maakt een intieme en fysieke voorstelling met tekst, beweging, muziek en projectie, gebaseerd op het leven en werk van Francesca Woodman. Vier jonge actrices duiken in de rijke gedachtewereld van deze opmerkelijke kunstenares. Speciaal voor dit project schreven Anne Vegter (Dichter des Vaderlands) en Erik-Ward Geerlings samen een nieuwe toneeltekst. 

Prestatiedrang

In How to play Francesca Woodman verdiepen de vier actrices zich in de vragen, twijfels en verlangens van deze talentvolle jonge vrouw. Zelf levend in een tijd die wordt beheerst door prestatiedrang en de zucht naar perfectie. 

Credits 

Spel: Nadia Amin, Lore Dijkman, Nina Fokker en Jessie Wilms

Tekst: Anne Vegter en Erik-Ward Geerlings

Regie: Arie de Mol 

Deel dit artikel