De Britse fotograaf Perry Ogden werd groot in de jaren 90 met zijn fotoreportages over Ierse kinderen van woonwagenbewoners en hun paarden, de zogenaamde 'pony kids'.

Iconische modeverhalen

Zijn iconische foto's leidden tot unieke fotoreportages voor toonaangevende cultuur-, mode- en muziektijdschriften als The Face. Ogden, die sterk op de hoogte was van de straatcultuur van zijn jeugd, was een van de eerste modefotografen die niet-modellen in zijn fotografie gebruikte.

Close-Up-French-Vogue-Iris-and-giraffe-lores-(1).jpg
French Vogue | Iris and giraffe lores
Close-Up-French-Vogue-Iris-and-giraffe-lores-(1).jpg
blockquote
We all have a different sense of beauty and we don’t need to be dictated to by glossy magazines as to what is beautiful
 Perry Ogden

De grens tussen kunst en mode

De fotografie van Perry Ogden heeft de grenzen tussen kunst en mode consequent vervaagd. De documentaire gaat onder andere over zijn schooljongensdagen bij Eton aan het eind van de jaren '70, waar hij Andy Warhol, David Bailey en Joe Strummer fotografeerde voor zijn schoolblad Lipstick.

Vervolgens volgen we Ogden tot aan zijn iconische modeverhalen voor de Italiaanse Vogue en The Face in de jaren '80 en '90, tot vandaag. Hij is een van de meest gewilde portretfotografen, met geportreerden zoals Vanessa Redgrave, Adele en Marianne Faithful voor tal van internationale publicaties, waaronder Vogue, ID, Vanity Fair en W Magazine.

De documentaire ‘Fotograaf Perry Ogden - Skin + Soul’ zie je woensdag 11 mei 2022 in Close Up om 23.15 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending via NPO Start.

Deel dit artikel