De IJslandse fotograaf Ragnar Axelsson (Rax) legde de laatste twintig jaar het leven op de Noordpool vast in foto's van een adembenemende schoonheid.

Nergens zijn de tekenen van de klimaatverandering duidelijker dan op de Noordpool: het leven van de Inuit, de lokale bewoners, wordt er direct door beïnvloed. Duizenden jaren lang leefden ze in harmonie met hun onherbergzame omgeving van sneeuw en ijs maar nu zijn de jagers van het Noorden een uitstervend ras.

Klimaatverandering

Ragnar Axelsson, alias Rax, is een beroemde IJslandse fotograaf met een groeiende internationale reputatie. Zijn carrière heeft Rax te danken aan de portretten die hij maakte van mensen die te maken hebben met de klimaatverandering. Mensen die moeten zien te overleven in extreme omstandigheden.

Herinnering

Rax: ‘Er was ooit één foto die mij op dit spoor gezet heeft, een foto van een man in een roeiboot met zijn hond ernaast, op een klif. Ik dacht bij mezelf, deze mensen verdwijnen. Als ik ze nu niet fotografeer, dan herinnert niemand ze zich straks.’

Faces of the North

Rax bracht de vakanties van zijn jeugd door op een afgelegen boerderij aan de zuidelijke kust van IJsland, waar de boeren op het land leefden zoals talloze generaties voor hen. Als kind was hij gefascineerd door het landschap en de wisselwerking tussen mens en natuur. Nu is Rax bezig de laatste beelden voor zijn serie Faces of the North te verzamelen, waarbij hij IJslandse boeren en de jagers op het poolijs volgt. Rax toont overeenkomsten met de jagers die hij fotografeert: hij achtervolgt zijn onderwerp alsof het een prooi is en schiet zijn foto’s op het beste moment.

Documentaire

Fotograaf Rax - De laatste dagen van de Noordpool is een eerbetoon aan zowel de fotograaf als aan een landschap en zijn inwoners die op het punt staan om te verdwijnen.

Credits

Regie: Magnús Viðar Sigurðsson. Een productie van Sagafilm met Gebrueder Beetz Filmproduktion, Christian Beetz in coproductie met AVRO, BBC, SVT, RUV, NRK, NDR, ITVS, en ITVS.

Uitgezonden op 31 oktober 2015.

(Voor het eerst uitgezonden op 22 februari 2012)

Deel dit artikel