Glenn Murcutt is de beroemdste architect van Australië en tevens degene die Australische architectuur internationaal op de kaart heeft gezet.

Glenn Murcutt: nooit massaprojecten

Glenn Murcutt (1936) is een van de beroemdste architecten van Australië en tevens degene die Australische architectuur internationaal op de kaart heeft gezet. Murcutt sleepte in de loop der jaren vele prijzen - waaronder een Pritzker Prize (de belangrijkste internationale prijs voor architectuur) - in de wacht, maar koos er bewust voor om alleen in zijn eigen vaderland te werken. Daar richt hij zich op het creëren van duurzame architectuur die perfect aangepast is aan het Australische klimaat.

De winst van de Pritzker Prize was bijzonder omdat Murcutt nooit iets buiten Australië had gebouwd en alleen woningen maakte. Architecten zoals Murcutt zouden eerder nooit zo’n prijs ontvangen. Ook na die prijs heeft hij nooit buiten Australië gebouwd. Hij had desondanks veel internationale invloed.

Duurzame architectuur

Murcutt koos ervoor om in zijn vaderland te blijven werken en zich te specialiseren in duurzame architectuur die perfect aansluit op het klimaat in Australië. Zo gebruikte hij als een van de eersten golfplaten. Ook tekent hij nog steeds met potlood en papier. Hij vindt namelijk dat er geen emotie zit in een muis en computer. ‘Die is er niet. Het is saai, doodsaai.’

                                                          Australië heeft meer beroemde architecten

Deel dit artikel