De indrukwekkende gratie en durf die acrobaten laten zien in hun acts, zijn het resultaat van jaren studie, oefening en een ijzeren discipline. Regisseur Horacio Alcalá volgt in zijn film acht acrobaten over de hele wereld en ontdekt dat de artiesten hun vak tegenwoordig op speciale scholen kunnen leren in plaats van in een circusfamilie.

Werken als acrobaat betekent een leven ver van huis en de constante dreiging van ernstige blessures. De documentaire Grazing the sky - De acrobaten van het Cirque du Soleil geeft een kijk in de wereld van circus-acrobaten en de bijzondere dimensie waarin ze leven.

Adembenemende acts

Regisseur Horacio Alcalá volgde acht vrouwelijke en mannelijke acrobaten van over de hele wereld en wisselt interviews af met scenes waarin zijn personages met gratie en durf de meest adembenemende acts opvoeren.

Circusscholen

Alcalá houdt zich al zeven jaar bezig met de circuskunsten, waaronder ook die van het Cirque du Soleil. Hij reisde naar elf verschillende landen gedurende vijf jaar om de verhalen van acrobaten vast te leggen. Hij ontdekt een nieuwe realiteit waarin de artiesten tegenwoordig hun vak kunnen leren op speciale scholen in plaats van zoals vroeger in circusfamilies. In de film vormt de trapeze de metafoor voor levensambities, die extra zeggingskracht krijgt door de voortdurende dreiging van een val en mogelijk levenslange blessures.

Deel dit artikel