Fotograaf Gregory Crewdson schiet niet even snel een plaatje. Nee, het bedenken en in scène zetten van de taferelen die hij fotografeert is een proces van weken, vaak maanden.

Fotograaf Gregory Crewdson realiseerde het afgelopen decennium het meest uitgebreide fotografieproject ooit: een serie beklemmende, surrealistische, portretten van het leven in kleine Amerikaanse dorpen.

Inspiratiebron

Het leven van eenvoudige mensen in de verarmde kleine dorpen in het Noordoosten van de Verenigde Staten vormt vaak een inspiratiebron voor hem. Het zijn taferelen die de indruk wekken onderdeel uit te maken van een groter verhaal, als scènes uit een film. Zoals de moeder die in een verlaten, half verlicht huis, gezeten op de rand van een bed, afstandelijk kijkt naar de baby die naast haar ligt te slapen.

Perfect moment

Het in scène zetten van Crewdsons taferelen is een uitvoerig proces dat zich uitstrekt over weken, vaak maanden. Modellen worden gecast, een set ontworpen en gebouwd, waarbij alles - kleur, licht, materiaal - tot in de puntjes wordt uitgewerkt. Zo werkt hij toe naar wat hij omschrijft als ‘een perfect, bevroren moment’.

Documentaire

Regisseur Ben Shapiro heeft als eerste de kans gekregen om het bijzondere creatieve proces van Crewdson in beeld te brengen. Een decennium lang filmde hij de kunstenaar en legde hij diens artistieke ontwikkeling vast. Ook het persoonlijke levensverhaal van Crewdson komt aan bod, met aandacht voor de invloed van zijn vader - een psycholoog - en Crewdsons jeugdige fascinatie voor fotografe Diane Arbus.

Credits

Een film van Ben Shapiro.

Voor het eerst uitgezonden op 7 januari 2013

Deel dit artikel