De Oostenrijkse mode-ontwerper Helmut Lang startte in 1986 in Wenen zijn gelijknamige label. Van meet af aan had Lang nauwe banden met kunstenaars, en hij zag mode vooral als zijn persoonlijke artistieke expressiemiddel.

De Close Up documentaire 'Helmut Lang - Master of cool' zie je op zaterdag 7 maart 2020 om 23.10 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te zien. 

Sober, strak en androgyn

Helmut Lang werd in 1956 in Wenen geboren, de stad waar zijn succesverhaal begon. Uit financiële noodzaak ging hij in de jaren 80 kleding ontwerpen. Lang opende een kleinschalig boetiekje met zijn eigen werken, maar daar bleef het niet bij. In 1984 had hij zijn eerste grote catwalkshow in dé modestad van Europa: Parijs. Enkele jaren later, in 1987, presenteerde Lang zijn eerste kledinglijn voor mannen. 

Ondertussen herschreef Lang de regels in de modewereld. Zijn kleding was sober, strak en androgyn. In zijn shows liepen vrouwen en mannen op de catwalk. Al kwam de ontwerper hier al snel op terug: ''Wat ik maak, is niet geschikt voor de catwalk''. Hij schaft de catwalk af en laat zijn modellen 'tussen' de mensen lopen. Zijn modellen waren mannen, vrouwen en modellen van diverse culturen. Met zijn heldere lijnen en goed bedachte details zet Lang de modewereld op zijn kop en wordt zijn merk een waar mode-imperium! 

Helmut-Lang-Mode.jpg
Bron: AFP
Helmut Lang
Helmut-Lang-Mode.jpg

Wenen, Parijs en New York

Lang pendelt tussen Wenen, Parijs en New York. Hij kreeg een steeds sterkere band met Frankrijk. Hij had het gevoel dat hij zich in Parijs meer gesteund voelde en Wenen in bepaalde manieren wat harder was. Lang was vooruitstrevend en een van de eerste ontwerpers die eind jaren 90 zijn collectie op het internet poseert. In 1999 verkoopt Lang delen van zijn bedrijf aan modeconcern Prada. Backstage heeft Lang zijn eigen familie gevormd en zijn shows waren altijd relax met een nonchalante sfeer.

Helmut-Lang-Close-Up-docu.jpg
Helmut Lang
Helmut-Lang-Close-Up-docu.jpg
blockquote
Ik wil ergens kunnen wandelen zonder herkend te worden als dat kan
Helmut Lang

Uit de schijnwerpers

In 2004 nam Helmut Lang een radicale beslissing: hij verliet de mode definitief en werd kunstenaar. Zijn laatste show was de lente-zomercollectie van 2005. De pers wist van niets en hij stopte op zijn hoogtepunt. De modewereld was in rouw, het was een tragedie.

Lang was verlegen en gaf weinig interviews. Hij wilde onzichtbaar blijven en zijn werk voor zich laten spreken. Voor Lang was de stap naar kunst niet geheel onverwacht. In zijn carrière als mode-ontwerper werkte hij al met kunstinstallaties. Hij ziet ook een verband tussen kunst en mode: ''In de mode werk je met het lichaam. Met de sculpturen die ik nu maak, creëer je eigenlijk een lichaam.''

Lang experimenteert met materialen. Hij maakt nooit schetsen, hij kijkt waar het materiaal hem naar toe leidt. Hij volgt als het ware de 'evolutie' van het materiaal. Lang woont nu al geruime tijd in Long Island, Verenigde Saten en mist de schijnwerpers nauwelijks. 

Deel dit artikel