Wanneer de jonge architect Mark Hemel de opdracht wint om in China de hoogste televisietoren ter wereld te ontwerpen, lijkt een droom uit te komen. Maar de werkelijkheid, en zeker de Chinese werkelijkheid, is weerbarstig.

Canton Tower

Mark Hemel en zijn vrouw Barbara Kuit runnen samen het architectenkantoor Information Based Architecture (IBA) in Amsterdam. In 2004 krijgen Mark en Barbara de wind in de zeilen wanneer ze - in een competitie waaraan vele internationaal succesvolle architectenkantoren deelnemen - de opdracht winnen om de Canton Tower te ontwerpen. De Canton Tower in Guangzhou, de derde stad van China, moet de hoogste televisietoren ter wereld worden.

Icoon

Met deze opdracht krijgt Mark Hemel de kans om een icoon te bouwen, een icoon dat kan dienen als visitekaartje en dat de deuren naar toekomstig werk kan openen. En omdat opdrachten in Europa steeds minder voor het oprapen liggen, is het extra aantrekkelijk om succes te hebben in China. Hier is nog volop ruimte om te bouwen en bijzondere ideeën te realiseren.

Teleurstelling

Naarmate de bouw van de toren vordert volgen er echter teleurstellingen. De documentaire volgt Mark Hemel bij de obstakels die hij tegenkomt en schetst een beeld van zijn behoefte aan controle. Zijn verhouding tot de toren wisselt van dag tot dag. Soms bekijkt hij haar met bewondering en tevredenheid, dan weer is hij gefrustreerd over de grote concessies die hij in de samenwerking met de Chinezen moet doen.

Documentaire

Hemel in Guangzhou biedt een openhartige kijk op de persoonlijke en professionele dilemma’s van een architect die met zijn eerste opdracht meteen het hoogst haalbare lijkt te verwezenlijken.

Credits

Regie: Bert Oosterveld & Peter Franken. Een documentaire van Doc.Eye Film in coproductie met de AVRO. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.

Deel dit artikel