Eind jaren '60 brak kunstenaar Richard Estes met de destijds dominante beweging van het abstract expressionisme in de schilderkunst en speelde hij een sleutelrol bij de herwaardering van realistische kunst.

De Close Up documentaire 'Het New York van kunstenaar Richard Estes' zie je zaterdag 10 oktober 2020 om 23.15 uur op NPO 2. Daarna is de documentaire hier online terug te zien. 

Hyperrealistische werkelijkheid

De verstilde New Yorkse straatgezichten van kunstenaar Richard Estes tonen een hyperrealistische werkelijkheid, met licht dat kristalhelder weerspiegelt in het glas van winkeletalages, cafés en kantoorgebouwen. Hij werd bewonderd door een verscheidenheid aan kunstenaars: van Salvador Dalí tot Chuck Close. 

Richard Estes is een bescheiden icoon van de moderne kunst. Ondanks dat hij gedurende zijn lange carrière media-aandacht heeft vermeden, wordt hij de 'koning van het fotorealisme' genoemd. Nu, op 87-jarige leeftijd, is hij klaar om de technieken en inspiratie achter zijn kunst te onthullen.

Gevoelig portret 

In de documentaire ‘Het New York van kunstenaar Richard Estes’ verkent filmmaker Olympia Stone een rijk overzicht van Estes’ meesterwerken, met ongekende toegang tot het leven van de kunstenaar. Een gevoelig portret wat meer doet dan het verkennen van Estes succesvolle carrière, het geeft een menselijk beeld weer van de kunstenaar. Je ziet het New York door de ogen van Estes, met zijn verfrissende en nostalgische blik op de beroemde stad van toen. 

De schilderijen van Estes zijn tentoongesteld in musea over de hele wereld, van het New Yorkse Met en de MoMA tot aan de beroemde Thyssen-Bornemisz collectie in Madrid. Door openhartige gesprekken met Estes' gelijken, critici, dealers en kunsthistorici wordt zijn perspectief en genialiteit belicht. Foto's die Estes gedurende 50 jaar heeft gemaakt, zijn voorzien van unieke context en inzicht.

Deel dit artikel