Wanneer fotograaf Koos Breukel in 1992 een ernstig auto-ongeluk overleeft, ontstaat bij hem de diepe wens om meer persoonlijk werk te gaan maken. Hij fotografeert de overlevenden van de vliegramp bij Faro en richt zich steeds meer op het maken van eerlijke, zelfs rauwe, portretten van mensen.

Eerlijke en rauwe portretten

Regisseur Lex Reitsma toont de fotograaf aan het werk in zijn studio, wanneer hij de stilte opzoekt op zijn eilandje bij Vinkeveen en bij het inrichten van een expositie met foto's van zijn zoon.

blockquote
In de ogen van zo'n portret zit vaak heel veel suggestie in, je weet eigenlijk niks. Maar je wordt heel nieuwsgierig waar die persoon aan denkt. 
 

Persoonlijk en zijn beste reeks

De foto’s van Koos Breukel verschenen regelmatig in tijdschriften, waaronder Quote, Oor en Elsevier. Hij maakte een serie van mensen die al dan niet gedeeltelijk blind zijn. De fotograaf kiest onderwerpen die hem persoonlijk raken. 

Daarnaast maakt Breukel een serie foto’s van zijn vriend en theatermaker Michael Matthews (zie bovenstaande foto), die op 37-jarige leeftijd aan aids overleed. In een reeks aangrijpende foto’s zien we het uitgeteerde lichaam van de ten dode opgeschreven Matthews. Koos beschouwt deze reeks als zijn beste werk.

De documentaire ‘Het oog dat voelt - De portretten van Koos Breukel’ zie je woensdag 10 november in Close Up om 23.10 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending terug via NPO Start.

Deel dit artikel