In haar laatste jaren leidde actrice, zangeres en icoon Marlene Dietrich een extreem teruggetrokken leven in haar Parijse appartement. Toen zij niet meer in staat was als de perfecte versie van zichzelf op het podium of voor de camera's te verschijnen, koos ze voor volledige onzichtbaarheid.

Marlene Dietrich werd bekend door haar rol als revuezangeres in de film 'Der Blaue Engel' (1930) van regisseur Josef von Sternberg. Ze werd in 1901 geboren in Berlijn als Marie Magdalena Dietrich, maar veranderde haar naam in Marlene en verhuisde rond 1930 naar Amerika waar ze nog meer succesvolle films met Von Sternberg opnam, zoals 'Blonde Venus' en 'The Devil is a Woman'. Ze was een stijlicoon en de mannen stonden voor haar in de rij. Zo had ze relaties met onder andere president John F. Kennedy en filmster Jean Gabin.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze door Hitler gevraagd om terug te komen naar Duitsland als toonbeeld van de Duitse vrouw en om het Duitse volk op te vrolijken. Daar gaf ze geen gehoor aan. Integendeel, ze gaf haar steun aan het Amerikaanse leger en zong voor de soldaten aan het front. Na haar filmcarrière begon ze een nieuwe carrière als zangeres.

Het beste van zichzelf

De laatste jaren van haar leven leefde de ster daar in afzondering omdat ze wilde dat haar imago, dat ze decennia lang zorgvuldig gecultiveerd had, in stand bleef. Dat zij niet meer in de openbaarheid wilde verschijnen had maar deels met ijdelheid te maken. Haar belangrijkste drijfveer was dat ze alleen het beste van zichzelf aan de wereld wilde geven, of het nu was als actrice, als zangeres of als onvermoeibare entertainer van de geallieerde strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ze sloot zich niet helemaal af voor de wereld. Vanuit haar appartement hield ze alles goed in de gaten. Via de kranten, brieven en haar telefoon probeerde ze goed op de hoogte te blijven van alles wat er zich in de buitenwereld afspeelde. Op 6 mei 1992 overleed Marlene Dietrich in haar slaap in haar Parijse appartement.

Twilight of an Angel

De documentaire 'Marlene Dietrich - Twilight of an Angel' toont hoe Marlene - in haar voor de documentaire gereconstrueerde appartement – haar laatste jaren doorbracht. Dochter Maria Riva, kleinzoon Peter Riva en huisvriend Louis Bozon halen herinneringen aan haar op.

De documentaire 'Marlene Dietrich - Twilight of an Angel' is zaterdag 14 april om 10.25 uur te zien op NPO 2.

Deel dit artikel