Architect en stedenbouwkundige Winy Maas ziet het als zijn missie om oplossingen te bedenken voor de stad van de toekomst. In de Close Up-documentaire ‘Winy Maas - Under tomorrow's sky’ is te zien hoe hij in Nederland en Azië vernieuwende ontwerpen lanceert en met zijn denktank ‘The Why Factory’ nadenkt over hoe we steden compact en leefbaar kunnen houden.

Je kunt Winy Maas en het architectenbureau MVRDV kennen van de Markthal in Rotterdam of het ontwerp van het depot van museum Boijmans Van Beuningen, dat in het najaar van 2021 wordt geopend. Het architectenbureau MVRDV richtte Maas in 1993 op met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam, maar heeft ook vestigingen in Shanghai, Parijs, Berlijn en binnenkort New York.

Maas: ‘Als je beseft dat de wereldbevolking in 2050 met 5 miljard mensen groeit en de meeste van al die mensen dan in steden wonen dan moeten we de lucht in en innovatieve vormen van hoogbouw ontwikkelen waar mensen aangenaam kunnen wonen en werken.’

Vertical Village

In ‘Winy Maas - Under tomorrow's sky’ is Maas te zien tijdens zijn werk als hoogleraar aan de TU Delft, waar hij zo’n 10 jaar geleden 'The Why Factory' opzette. In het onderzoeksinstituut en denktank zoekt hij met een team senior- en junior onderzoekers en studenten naar de mogelijkheden om steden in de toekomst compact en leefbaar te houden. 

Een van deze ideeën is ‘de woontoren van de toekomst’ ofwel de Vertical Village: allerlei stijlen aan huizen die op elkaar gestapeld worden en met bruggen en pleinen worden verbonden tot een verticaal dorp. Maas: ‘Dan heb je op 100 of 150 meter hoogte een parkje, een kinderopvang, een café en werkplekken. Het is mijn droom om dat te gaan maken. Dat is hoe de stedenbouw van de toekomst eruit moet zien.’

De eerlijke en ‘rauwe’ kant van het architectenleven

Regisseur Jan Louter volgde Maas bijna twee jaar (vanaf 2018) lang voor deze documentaire en laat aan de hand van tot de verbeelding sprekende ontwerpen zien waar Maas als architect en stedenbouwkundige mee te maken heeft. Ze reisden naar onder meer China en Taiwan, maar ook de nieuwste ontwerpen van Maas in Nederland komen voorbij. 

De kijker wordt deelgenoot van wat er zich achter de schermen afspeelt en welke obstakels en problemen Maas en zijn team moeten overwinnen om hun doel te bereiken. We zien hoe hij de blik onvermoeibaar op de toekomst gericht houdt en zijn visie stapje voor stapje verwezenlijkt, ook wanneer opdrachtgevers tegenstribbelen. 

De documentaire laat de eerlijke en ‘rauwe’ kant zien van het architectenleven; ontwerpen en projecten waar vaak maanden aan gewerkt is en die uiteindelijk niet doorgaan, pittige ontwerpsessies en intensieve besprekingen met opdrachtgevers.

De Close Up-documentaire ‘Winy Maas - Under tomorrow's sky’ zie je op woensdag 2 juni 2021 om 22.55 uur op NPO 2. De uitzending is ook via NPO Start te bekijken. 

Bekijk de documentaire

Deel dit artikel