De Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh is gefascineerd door de thema's 'thuis' en 'huis'. Een grote inspiratiebron voor Do Ho Suh is het traditionele huis van zijn ouders in Zuid-Korea.

Zijde en papier

In de Close Up documentaire 'Home away from Home' volgt regisseur Marjoleine Boonstra de Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh (1962). Een grote inspiratiebron voor Suh is het traditionele huis van zijn ouders in Zuid-Korea. Hiervan maakte hij een driedimensionale replica, volledig uitgevoerd in zijde. Voor een ander kunstwerk beklede Do Ho Suh het appartement in New York - waar hij vele jaren woonde - helemaal met papier, dat hij vervolgens met de hand met potlood inkleurde. Op dit moment is in Museum Voorlinden in Wassenaar de eerste Nederlandse soloshow van Do Ho Suh te zien. 

'Thuis' en 'huis'

Do Ho Suh is gefascineerd door de thema's 'thuis' en 'huis'. Hij is geïnteresseerd in hoe wij ons als mens verhouden tot de ruimtes waarin we leven en wat het betekent om ‘thuis’ te zijn.

Universele thema's

Met zijn architecturale installaties probeert de kunstenaar de persoonlijke herinneringen en belevingswereld van de toeschouwer te prikkelen. Hoewel zijn werk geïnspireerd is op zijn persoonlijke ervaringen, raakt het aan universele thema’s als thuishoren, herinnering, identiteit en migratie.

Nu te Zien! 

Voordat de Close Up uitzending om 23.00 uur begint, kun je om 22.45 uur kijken naar Nu te Zien! waarin museumdirecteur Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk, de tentoonstelling Do Ho Suh in Museum Voorlinden bezoekt. 

Deel dit artikel