Gerard Morin, een vriend en assistent van regisseur Federico Fellini, gaat op reis naar Italië en treedt in de voetsporen van de grote meester. Hij ontmoet zijn belangrijkste creatieve medewerkers.

Gerard Morin reist door Italië en ontmoet de belangrijkste creatieve medewerkers van Fellini in het centrum van Rome en op het terrein van de Cinnecittá filmstudio's. Zo ontstaat een boeiend professioneel en persoonlijk portret van een van de grootste artistieke genieën van de twintigste eeuw.

In Fellini's Footsteps

Gerald Morins liefde voor de cinema begon met het zien van de film Otto en mezzo (1963) van Federico Fellini (1922-1993). Als jonge man benaderde hij de regisseur met de vraag of hij hem mocht interviewen. Fellini had echter andere plannen met Morin: hij maakte hem zijn privésecretaris en later zijn assistent. Veertig jaar later - en twintig jaar na de dood van de regisseur - ziet Morin dat de mensen met wie Fellini samenwerkte beginnen te verdwijnen en besluit hij om hun getuigenissen te verzamelen.

Veeleisend, maar geestig

Zijn 'sentimental journey' brengt hem onder meer naar de wijk Trastevere in Rome, maar ook naar het Grand Hotel in Fellini’s geboorteplaats Rimini. Tevens bezoekt Morin het Circus Orfei dat een rol speelde in Fellini’s film Amarcord (1974). Gerald Morin was zeer close met Fellini tijdens de opnames van Roma (1972), Amarcord, en Casanova (1976) en de focus van de documentaire ligt dan ook op de late fase van Fellini’s carrière.

Documentaire

De documentaire is doorsneden met filmclips, met beelden van Fellini’s filmsets en met interviews met de regisseur. Acteurs, kostuumontwerpers, set-designers, en assistenten beschrijven Fellini als een ongeduldige man - veeleisend, maar geestig - wiens universum en genialiteit hen voor altijd gevormd hebben.

Credits

Script en regie: Gerald Morin. Een productie van Artemis Films Productions in coproductie met RSI en SSR SRG in samenwerking met RAI Cinema en ARTE G.E.I.E.

Voor het eerst uitgezonden op 3 september 2015

Deel dit artikel