Anders dan veel mensen denken, bestaat het leven van ontwerper Jean-Paul Gaultier niet uit het organiseren van modeshows, het bedenken van parfums of het geven van interviews voor televisie. Nee, zijn dagelijks werk bestaat voornamelijk uit het maken van kleren. 

Deze documentaire wordt zaterdag 26 september 2020 herhaald om 08.25 uur op NPO 1. 

Voor deze documentaire herschept Jean-Paul Gaultier twaalf van zijn beroemdste kledingontwerpen, in de studio, direct voor de camera. De meest iconische stukken komen uit de collecties van '76, toen Gaultier nog tweedehands spullen gebruikte, tot het heden. Denk bijvoorbeeld aan de 'matroosjes': de bretonse streep die Gaultier vaak terug laat komen. Zo maakt hij van een simpel shirt een hele eigen variant door een aantal gaten te knippen en er een touw doorheen te weven waardoor een anker ontstaat. En zo zijn er vele variaties op de Gaultier-streep. 

blockquote
Je neemt een basis, een stof, en je probeert wat, je verandert het
Jean-Paul Gaultier

Of wat dacht je van het iconische korset. In de jaren '80 onstond er een nieuw modellenlichaam en met het korset wilde Gaultier alle vormen van het lichaam te laten zien. In de docu vertelt hij dat hij geïnspireerd werd door de korsetten van een theatergezelschap in New York. Die korsetten deden hem denken aan het korstet van zijn oma, die vertelde dat het kledingstuk vooral werd gedragen om de taille te accentueren. 

Voor het eerst uitgezonden op 27 november 2016.

Deel dit artikel