In Kunst van het ogenblik – Matisse tot Malevich wordt met de ogen van kunstenaars, verzamelaars, en machthebbers gekeken hoe wereldberoemde werken ternauwernood ontsnapten aan haast vernietigende zienswijzen.

Matisse en Picasso

Begin twintigste eeuw, onder invloed van de opkomst van de fotografie, kijken kunstenaars als Matisse en Picasso met nieuwe ogen naar de werkelijkheid. De visionaire Russische verzamelaars Sjtsjoekin en Morozov zien als eersten de waarde van hun werken. Emotioneel meegevoerd, voelen zij een koortsachtige drang tot kopen. Zij brengen de nieuwe werkelijkheid naar Rusland waar het kunstenaarsmilieu ze opzuigt als ‘een lading zuurstof’.

Verbannen

De revolutie van 1917 geeft de werken een geheel andere betekenis door de voorstellingen te verwerpen als burgerlijk, nietszeggend, anti-revolutionair. De heldere lichte kleuren van de schilderijen verbleken bij deze interpretatie. De schilderijen worden naar de depots verbannen, maar in de gedachten van de mensen, waar de vrijheid lonkt, krijgen ze kleur.

Waarde

In de tijd van ontdooiing, na 1956, durft men schoorvoetend weer te bewonderen. De kunstmarkt komt op, de werken worden heel veel waard. Nu vergapen de mensen zich in grote getale aan deze kunst. Welke waarde ziet men?

Documentaire

De film volgt het lot van deze bijzondere collecties, een lot dat zij delen met het Russische volk. De film laat zien welke blik ieder tijdperk met zich meebrengt. Bewonderd, bekritiseerd, ontkend, verbannen en bijna geliquideerd, komen zij jaren zestig het publiek pas weer onder ogen en brengen zij een uitgestelde visuele revolutie teweeg. Wat zien we nu als we naar deze beroemde schilderijen kijken? Wat of wie bepaalt onze blik?

Credits

Een film van Viewpoint Productions in samenwerking met AVRO. Mede mogelijk gemaakt door Hermitage Amsterdam. Regie: Masha Novikova. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.

Deel dit artikel