Close Up bestaat 25 jaar! Het programma zendt al sinds 1994 documentaires uit over architectuur, film, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, design, en mode. Om dit jubileum te vieren hebben tien bekende Nederlanders hun favoriete Close Up documentaire uitgekozen. De favoriete Close Up van museumdirecteur Suzanne Swarts is Robert Zandvliet - De Waarneming.

 

Terwijl de kunstenaar vertelt wat hij belangrijk vindt in een schilderij, zien wij hem aan het werk. Dat werk bestaat uit verf mengen, spieraam opspannen, kwasten uitproberen, maar vooral ook uit kijken, langdurig en geconcentreerd kijken.

Robert Zandvliet: noodzaak van de kunstenaar

Robert Zandvliet is één van die belangrijkste kunstenaars in Nederland die de schilderkunst springlevend houdt. Volgens Zandvliet is het echter wel van belang dat de kunstenaar zich diepgravende vragen stelt. Vragen die voort moeten komen uit de innerlijke en echte noodzaak van de kunstenaar. 

Verlichting 

Hij zoekt het energieke en unieke moment van het ontstaan van het beeld om zijn schilderijen eigenheid en kracht te geven. Door de schilderijen telkens over te schilderen als hij ze mooi vindt of er een oplossing in ontdekt, hoopt hij dat er in de loop van het proces iets gebeurt dat hem ‘verlicht’. 

De documentaire Robert Zandvliet - De Waarneming

De film speelt zich in zijn geheel af op één locatie; het atelier van Robert in Rotterdam. De manier waarop Scheffer de film vastlegt met de Bolex filmcamera is een analogie met de organische ‘tempera’ schilder techniek uit de renaissance die Robert hanteert. 

Deel dit artikel