Hij was de enige Duitser die behoorde tot een select gezelschap van internationale topfotografen dat trendsettend was op het gebied van mode en reclame, fotograaf Peter Lindbergh. Bekijk hierboven de Close Up documentaire: Peter Lindbergh - Fotograaf

clock update 5 sep 2019, 7:10

Peter Lindbergh is op 4 september 2019 op 74-jarige leeftijd overleden. Het is niet bekend waaraan de modefotograaf is overleden. 

Lindbergh vestigde zijn naam met iconische foto’s van de supermodellen van de jaren negentig, die hij vrijwel zonder make-up en in zwart-wit fotografeerde. Tegenwoordig herkent vrijwel iedereen Lindberghs stijl, die zich onder meer kenmerkt door veel zwart-wit contrast, maar slechts weinigen kennen zijn naam. In zijn foto’s zie je invloeden terug van het Duits expressionisme en de vrije dans uit de jaren twintig. Recentelijk werd zijn beroemde foto van supermodellen in witte shirts door Vogue Magazine gekozen als de beste foto van de jaren negentig.

blockquote
Ik heb het gevoel dat zwart-wit door de huid heen gaat. En kleur gaat er niet doorheen
Peter Lindbergh

De geboorte van het 'supermodel'

Tot aan de jaren 90 waren modellen vooral personen die kleding moesten verkopen. Dat veranderde door de foto's die Lindbergh maakte van bijvoorbeeld Naomi Campbell, Cindy Crawford en Claudia Schiffer. De supermodellen waren geboren. Hierna werd het normaler om het model menselijker te fotograferen en speelde hun persoonlijkheid ook een grotere rol. 'De modellen werden na een show niet weggestuurd maar kregen andere kleren aan en moesten op feestjes verschijnen.' 

Lindbergh fotografeerde zelden in kleur, niet omdat hij dat niet mooi vond: 'Er zijn geweldige fotografen die mooie portretten in kleur maken. Maar ik heb het gevoel dat zwart-wit door de huid heen gaat. En kleur gaat er niet doorheen'.

Deel dit artikel