Uitvoeringen van zijn muziek trekken volle concertzalen en zijn graf in Parijs is een bedevaartsoord. Maar wie was de negentiende-eeuwse componist en pianist Frédéric Chopin? 

Voor de Close Up-documentaire 'In search of Chopin' reisde documentairemaker Phil Grabsky vier jaar lang de hele wereld af in zijn zoektocht naar het leven en de muziek van één van de grootste componisten aller tijden: Fryderyk Franciszek Chopin (1810-1849).

Zeker is dat Chopin, ondanks een moeilijk leven met gezondheidsproblemen en een grote angst om in het openbaar op te treden, een uniek talent had. Musici als Leif Ove Andsnes, Lars Vogt, Daniel Barenboim, Ronald Brautigam en Kevin Kenner laten hun licht schijnen over het fenomeen Frédéric Chopin.

Chopin was doodsbang om op te treden, vluchtte naar Parijs om nooit meer terug te keren naar zijn Poolse vaderland, had een relatie met een bekende Franse travestiet en ondanks zijn slechte gezondheid componeerde hij muziek die nog steeds wordt beschouwd als een van de mooiste en krachtigste die ooit is geschreven. Hoe heeft een jonge Pool tot zo'n onstuimige hoogte kunnen stijgen?

Deel dit artikel