Kunstenares Lita Cabellut (1961) beleeft als meisje een keerpunt in haar leven. Haar adoptieouders, een vooraanstaande familie, nemen haar mee naar het Prado Museum in Madrid waar ze voor het eerst kennismaakt met de schilderkunst. Cabellut raakte geïnspireerd door schilderijen van Velázquez, Goya, Frans Hals en de vele fresco’s.

Jong geleerd oud gedaan

Cabellut raakt als jong meisje in de ban van deze oude meesters en ook haar eerste tentoonstelling in het stadhuis van Masnou (Barçelona) heeft ze al op zeventienjarige leeftijd. Als ze negentien wordt is het tijd voor een volgende stap en ze verhuist naar Nederland voor haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Inmiddels woont en werkt Cabellut al vele jaren in Den Haag, waar ze haar meer dan levensgrote portretten maakt in een speciale frescotechniek. Hiervoor combineert ze traditionele fresco technieken en moderne toepassingen van olieverf. Op deze manier brengt ze stadsbewoners, prostituees, religieuze mensen, maar ook historische figuren, fictieve personages en invloedrijke mensen tot leven op het doek.

Een andere bijzondere techniek die Cabellut gebruikt is een breken van een verflaag waardoor het door toeval en kracht een nieuwe creatie ontstaat.  

blockquote
Alsof je de tijd kunt breken met je eigen handen.
Lita Cabellut 

Voor een expositie in India maakte ze portretten van bekende Nederlanders in kleding uit de Gouden Eeuw. Haar reis naar India betekende voor haar een hernieuwde confrontatie met de armoede die ze uit haar eigen jeugd kent.

Oog in oog met de kunst van Cabellut

Het werk van Cabellut wordt over de hele wereld tentoongesteld. Onder andere in Seoul, Seattle, Mumbai, Delhi, Tokyo, Berlijn en in Het Noord-Brabants Museum in Den Bosch. Van 17 oktober tot en met 27 januari 2019 kun je haar werk bewonderen in een overzichtstentoonstelling in Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

Deel dit artikel