Les Ballets de Trockadero de Monte Carlo is een dansgezelschap van uitsluitend mannen. Hun performances laten een bijzondere mix zien van technische vaardigheden, gratie en vooral humor. Regisseur Bobbi Jo Hart volgde de dansers gedurende het veertigste jubileumjaar van Les Ballets de Trockadero. 

De Close Up documentaire 'Mannen op spitzen - Les Ballets de Trockadero' is zaterdag 18 april om 10.20 uur te zien op NPO 1. Daarna is de documentaire op deze pagina terug te kijken.  

Magische mix

Alle conventies van het romantische, klassieke ballet worden door de drag queens van Les Ballets de Trockadero op de hak genomen. Gedurende het veertigste jubileumjaar van het gezelschap volgde regisseur Hart de dansers tijdens hun optredens, maar ook achter de schermen. Daaruit ontstaat een beeld waarbij het plezier en de voldoening van het dansen ruimschoots blijken op te wegen tegen de offers die ervoor gebracht moeten worden.

Onconventioneel

De oprichting van Les Ballets de Trockadero de Monte Carlo viel samen met de grote homobeweging in de jaren '70. Hun eerste optreden vond plaats in 1974. Vanaf dat moment weken zij direct af van wat tot dan toe gangbaar was, zowel in de wereld van het klassiek ballet als in de maatschappij. Op die manier heeft het dansgezelschap zeker bijgedragen aan een meer open samenleving.  

Kinderen

Zaten er in de jaren '80 nauwelijks kinderen in de zaal bij Les Ballets de Trocadero, tegenwoordig zijn dat er heel veel. Kennelijk is het nu een geaccepteerde manier om kinderen met ballet kennis te laten maken.   

Deel dit artikel