Imperfect Harmony is een documentaire over muzikale controle, belicht aan de hand van een confrontatie tussen twee maestro's.

Mariss Jansons

Dirigent Mariss Jansons is op 30 november 2019 op 76-jarige leeftijd overleden. Hij was tussen 2004 en 2015 chef-dirigent van het Concertgebouworkest. Het Concertgebouworkest laat weten ontzet te zijn door het overlijden van zijn 'geliefde conductor emeritus'. 'De muziekwereld verliest hiermee niet alleen een groot dirigent, maar ook een warm en integer mens.'

Confrontatie

Aan de ene kant de rebelse avant-gardist en meest bekende componist van Nederland, Louis Andriessen, en aan de andere kant de toenmalig chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam: Mariss Jansons.

Louis Andriessen vs. Mariss Jansons

In de documentaire van regisseur Carmen Cobos uit 2014 zien we hoe Louis Andriessen de samenwerking aan gaat met Jansons en zijn orkest. Met krap een week repetitietijd voor de wereldpremière moeten ze hun radicaal verschillende opvattingen op één lijn zien te krijgen.

Mysteriën

We zijn getuige van de laatste dagen van hun gespannen verstandhouding. Het stuk dat Andriessen schreef, getiteld Mysteriën, droeg hij op aan zijn vader Hendrik Andriessen, eveneens componist. Elk tafereel van de zesdelige compositie is geïnspireerd op een hoofdstuk uit het boek Over de navolging van Christus van de 14de eeuwse monnik Thomas à Kempis. De hoofdstukken behandelen thema’s als ijdelheid, ellende, waarheid, liefde, beweging en dood.

Credits

Imperfect Harmony is een COBOS FILMS productie in coproductie met de AVRO en is gemaakt met financiële steun van COBO en SNS REAAL FONDS. Regie: Carmen Cobos. Producent: Kees Rijninks. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.

Voor het eerst uitgezonden op 5 juni 2014

Deel dit artikel