Philip Seymour Hoffman stond bekend als misschien wel de meest ambitieuze en bewonderde Amerikaanse acteur van zijn generatie. ‘Hij gold als de favoriete acteur van veel van zijn collega-acteurs,’ zegt zijn goede vriend Donovan Leitch.

Hij wist vrijwel al zijn rollen, hoe klein ook, iets bijzonders en onvergetelijks mee te geven: Philip Seymour Hoffman (1967). Hoffman acteerde niet slechts, hij leek één te worden met zijn rollen. In de late jaren negentig maakte hij indruk met zijn vertolkingen van een verpleger in de film ‘Magnolia’ en een gekwelde geluidsman in ‘Boogie Nights’. Naast zijn veelvuldige werk in het theater speelde hij de afgelopen jaren ook belangrijke rollen in ‘Doubt’ (2009) en ‘The Master’ (2012).

Een handvol mensen wist dat Hofman al heel lang worstelde met diverse verslavingen, een probleem dat in zijn laatste levensjaar onoverkomelijk bleek. In 2014 overleed hij aan een overdosis. Hij werd in zijn badkamer gevonden met een naald in zijn arm.

De documentaire ‘Philip Seymour Hoffman’ vormt een terugblik op leven en werk van de acteur en focust daarbij op enkele van zijn indrukwekkendste rollen. Vrienden, collega’s, filmrecensenten en Hoffmans vroegere docenten komen aan het woord. Zij herinneren zich zijn geestigheid, zijn dapperheid en zijn ambitie, maar ook zijn kwetsbaarheid.

Regie: Mathias Schmidt. Een productie van BROADVIEW TV in samenwerking met ARTE

Deel dit artikel