Regisseur Richard Linklater maakte in 2015 furore met zijn film Boyhood. Het verhaal van de film volgt de opgroeiende jongen Mason vanaf zijn zesde jaar tot aan zijn eindexamen.

Deze documentaire wordt zaterdag 3 oktober 2020 herhaald om 08.25 uur op NPO 1. 

De film betekende een bijzonder experiment, want hij werd opgenomen over een periode van twaalf jaar, een tijdsbestek waarin de acteur die Mason speelde zelf ook volwassen werd. De film won net geen Oscar maar vormde een voorlopig hoogtepunt in het oeuvre van Linklater.

Voor Boyhood kende de carriere van Linklater al vele hoogtepunten. De regisseur werd bekend met de indiefilm Slacker (1991) die gaat over een groep mensen in Austin, Texas. Kenmerkend voor deze film, maar ook voor veel films die zouden volgen, is het ontbreken van een plot.  

De sympathieke Richard Linklater vindt succes niet vanzelfsprekend en geeft toe dat hij ook een aantal dieptepunten in zijn carriere heeft gehad, zoals Fast food nation (2006). Na successen van documentairemakers met docu's over de fastfood-industrie bleek het fictieve verhaal van Linklater minder aan te slaan. Ook de film The Newton Boys, Linklaters eerste grote studiofilm met bekende acteurs als Matthew McConaughey en Ethan Hawke, was niet populair. Misschien juist omdat Linklater tot dan toe vooral kleinere producties maakte. 

De documentaire Dream is destiny laat zien hoe Linklater omgaat met die hoogte- en dieptepunten en hoe hij, ondanks zijn constant nonchalante houding, geobsedeerd is door het maken van films.

Voor het eerst uitgezonden op 22 januari 2017.

Deel dit artikel